Verkoop van sinterklaassnoep loopt stroef

Verkoop van sinterklaassnoep loopt stroef

De verkoop van sinterklaassnoep zoals kruidnoten en marsepein loopt stroever dan vorig jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat er momenteel 9% minder snoep is verkocht dan vorig jaar.

Piek verwacht op 5 december

De cijfers van het CBS zijn bijgewerkt tot de week na de intrede van Sinterklaas in het land en tonen aan dat er flink minder is verkocht dan een jaar eerder. Aangezien Nederlanders elk jaar voor honderden miljoenen euro aan zoetigheid kopen rond de sinterklaasperiode, gaat die daling over grote bedragen.

 

Vlak voor de intrede van de Sint was er nochtans een voorsprong op de verkoop van een jaar geleden, maar die positieve trend werd dus niet aangehouden. De grootste piek was vorig jaar te zien op 5 december, de dag voor Sinterklaas.

 

Voor het berekenen van de verkoop maakt het CBS gebruik van de scannerdata van supermarkten. De pepernotenindex is dan ook een eerste stap van het CBS om in de toekomst meer statistisch onderzoek uit te voeren met scannerdata die door bepaalde supermarkten wordt aangeleverd.