Vers en snacks zijn de groeimotoren in FMCG | RetailDetail

Vers en snacks zijn de groeimotoren in FMCG

Vers en snacks zijn de groeimotoren in FMCG
Shutterstock

Verse voeding, zoetwaren en snacks waren vorig jaar samen verantwoordelijk voor 61% van de groei van de FMCG-markt in West-Europa, blijkt uit een nieuw rapport van Nielsen. Opmerkelijk: grote merkfabrikanten doen het minder goed. 

Groei met 0,9%

Consumenten in negen West-Europese landen besteedden in 2016 zo’n 4,3 miljard euro méér aan FMCG dan in 2015, een groei met 0,9%. Verse voeding was goed voor 1,6 miljard euro of 38% van de totale groei, zoetwaren en snacks vertegenwoordigden 1 miljard euro (23%) en alcoholische dranken 849 miljoen euro (20%). Deze drie categorieën samen waren dus verantwoordelijk voor 80% van de toename van de foodbestedingen in 2016. 

 

De groei in verse voeding en zoetwaren werd hoofdzakelijk gedreven door het feit dat consumenten meer producten aankochten, terwijl de groei in alcohol voornamelijk het gevolg was van hogere prijzen, aldus Olivier Deschamps, West-Europakenner bij Nielsen.

 

Focus op vers

Vooral de significante groei van verse voeding vindt hij interessant om vast te stellen: “Vers is voor retailers duidelijk een belangrijke focus, waarmee ze shoppers willen aantrekken en hun imago verbeteren. Kijken we naar subcategorieën, dan droegen verse maaltijden, bier, verse groenten en fruit en mineraalwater het meest bij tot de groei in food.” 

 

In België kwam de groei hoofdzakelijk van verse maaltijden, bruisende frisdranken, bier, mineraalwater en houdbare melk. Een daling was er voor verse kaas, houdbaar fruitsap, whisky, koelverse desserts en margarine.

 

Toename van promoties

Opmerkelijk: fabrikanten die niet tot de grootste tien spelers behoren, verwezenlijkten 70% van de groei in de West-Europese FMCG-markt, terwijl huismerken goed waren voor de overige 30%. De grootste tien fabrikanten zagen echter een daling met 430 miljoen euro in consumentenbestedingen. Fabrikanten buiten de top tien hebben nu 46,6% marktaandeel, gevolgd door huismerken (36%) en de top-tien (17,4%).

 

De helft van de groei in FMCG (2,2 miljard euro) was het gevolg van producten die in promotie stonden. Retailers maakten in toenemende mate gebruik van promoties om shoppers ertoe te brengen meer producten in hun winkelmandje te leggen. Dat was een belangrijke factor in de groei van de sector. 

 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.