Veviba kon jaar lang frauderen met biovlees

Veviba kon jaar lang frauderen met biovlees

Veviba kon jaar lang frauderen met biovlees
Shutterstock

Veviba, het slachthuis uit Bastogne dat de voorbije weken zwaar in opspraak kwam, blijkt ook 'gewoon' vlees te hebben verkocht als bio. Dat blijkt uit een verslag van het parket van Luxemburg aan Justitieminister Geens.

 

Derde sjoemeldossier in week tijd

Tot nog toe waren al twee vormen van gesjoemel bij Veviba bekend: het bedrijf fraudeerde met verkeerde etiketten en het verwerkte vlees in zijn gehakt dat niet meer voor menselijke consumptie bestemd was. Nu blijkt het slachthuis ook gefoefeld te hebben met biovlees: “Het biovlees, dat merkelijk duurder is, zou zo toelaten om de winstmarge van Veviba te verhogen”, citeerde de minister gisteren in het parlement uit het verslag. De verklaring is des te aannemelijker omdat uit de jaarverslagen van Veviba blijkt dat het bedrijf in 2016 bijna 60.000 euro verlies boekte.

 

Ook in dit derde dossier worden vragen gesteld bij het (lakse) optreden van de betrokken controlediensten. Het Voedselagentschap stelde al in december 2016 een proces-verbaal op, maar maakte dat pas in maart 2017 over aan het parket. Vervolgens duurde het nog eens bijna een jaar alvorens het gerecht overging tot een huiszoeking. Daarbij waren 30 agenten van het FAVV en 20 onderzoekers van de Federale Gerechtelijke Politie betrokken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.