Vijf foodtrends voor 2018 | RetailDetail

Vijf foodtrends voor 2018

Vijf foodtrends voor 2018
Shutterstock

Onderzoeksbureau Mintel identificeert vijf foodtrends die volgend jaar een impact zullen hebben op consumenten, retailers en fabrikanten. Het rapport ‘Global Food & Drink Trends 2018’ verzamelt inzichten van zestig analisten in een twaalftal landen.

1. Totale openheid

In een context van post-truth en fake news eisen consumenten volstrekte transparantie van voedingsbedrijven. Voedselschandalen, productrecalls en een algemene achterdocht tegenover grote bedrijven hebben het vertrouwen geen deugd gedaan: klanten verwachten duidelijkheid over de veiligheid en de herkomst van voedingsproducten. Fabrikanten antwoorden hierop met claims als ‘natuurlijk’, ‘zonder additieven’, ‘ecologisch’, ‘diervriendelijk’, maar een claim is niet voldoende. Het gaat om totale openheid over hoe, waar, wanneer en door wie een product werd geoogst, gemaakt of verkocht. De opkomst van apps die consumenten toelaten om de oorsprong van producten te achterhalen, is tekenend. Lokaal is daarbij een troef: 70% van de Italianen, 66% van de Fransen, 58% van de Spanjaarden, 56% van de Duitsers en 55% van de Polen zijn meer geneigd een fabrikant te vertrouwen als die producten in hun eigen land produceert. Deze trend moet ook retailers aanmoedigen om meer informatie te verschaffen over de oorsprong van hun huismerken. 

 

2. Op zoek naar evenwicht

Mensen zoeken naar manieren om negativiteit uit hun leven te bannen en beter voor zichzelf te zorgen. Vandaar de drang naar een gezonde levensstijl met een evenwichtig dieet en voldoende ‘me-time’. Maar tegenstrijdige berichten over wat nu gezonde ingrediënten zijn, veroorzaken op zich al stress. Moeten we suiker mijden, of vet, of additieven? Als tegenreactie gaan consumenten eerder letten op wat er wél in voeding zit. Een positieve benadering dus, die leidt tot een grotere belangstelling voor natuurlijke en plantaardige ingrediënten (zaden, granen, kruiden…). Tegelijk wil men zichzelf af en toen een traktatie gunnen om de stress los te laten. Dat speelt in het voordeel van ‘verantwoorde’ snacks. De industrie kan hierop inspelen met positieve oplossingen, zoals gecontroleerde porties en aangepaste samenstellingen. Zo kunnen consumenten een keuze maken in functie van hun nutritionele, fysieke of emotionele noden.

 

3. Textuur is alles

Eten en drinken zijn activiteiten die op hun best verschillende zintuigen aanspreken. Vorm en kleur blijven belangrijk (zie ook: Instagram en Pinterest) maar vooral textuur biedt nieuwe mogelijkheden om zich te onderscheiden. Een uniek mondgevoel (romig ijs met krokante stukjes) of zelfs een onderscheidende klank (het geluid wanneer je in een krokante cracker bijt) kunnen het verschil maken. Vanuit Azië komen voedingsproducten met unieke of onverwachte textuur onze kant uit, voorspelt Mintel. Sterk bruisende frisdrank die rijk is aan pulp, biscuits in laagjes, combinaties van sappen en zaden… Vooral jongere generaties staan open voor nieuwe ervaringen.

 

4. Het wordt persoonlijk

Consumenten zijn geïnteresseerd in nieuwe kanalen en technologieën die hen helpen tijd en geld te sparen. Denk aan abonnementsformules, stemgestuurde apps als Amazon Echo en Google Home, of slimme vendingmachines die gepersonaliseerde promoties mogelijk maken. Ook de overname van Whole Foods door Amazon draait om data, om het nog beter in kaart brengen van consumentengedrag en zo gerichte aanbiedingen te ontwikkelen. Personalisering spreekt consumenten aan als het voordeel duidelijk is: een app die efficiënter shoppen mogelijk maakt, receptsuggesties op basis van je boodschappenlijstje, aanbevelingen op basis van je koopgedrag… Als consumenten gemak, waarde en tijd belangrijker gaan vinden dan merk, zullen merkfabrikanten wel een druk ervaren om relevanter, efficiënter en toegankelijker te worden. Denk maar aan Brandless, de Amerikaanse webshop die merkloze kwaliteitsvoeding aanbiedt aan een vaste prijs van drie dollar.

 

5. Technologie als disruptor

Over technologie gesproken: nogal wat fabrikanten ontwikkelen vandaag oplossingen om traditionele landbouw- en productiemethoden te vervangen door vooruitstrevende procedés zoals stamcelkweek en 3D printen. Bedrijven als Beyond Meat en Impossible Foods zetten de toon. Vandaag al staat 26% van de Spanjaarden, 13% van de Polen, 11% van de Fransen, 9% van de Italianen en 8% van de Duitsers positief tegenover laboratoriumvlees. Vooral mensen die bezorgd zijn om het milieu raken sneller overtuigd. Maar er zijn ook andere argumenten pro technologie: zuiverheid, efficiëntie, consistentie. Indoor farming verbruikt minder water, kan zonder bestrijdingsmiddelen en levert een meer constante kwaliteit. Dat technologie de traditionele voedselketen zal overhoopgooien, lijdt volgens Mintel geen twijfel. Wat denkt u? 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.