Vijf supermarkttrends voor 2018 | RetailDetail

Vijf supermarkttrends voor 2018

Vijf supermarkttrends voor 2018
Shutterstock

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Huismerken gaan premium

Retailers zetten steeds vaker hun huismerken in om een ​​breed scala van consumentenbehoeften aan te spreken. Ze investeren daarom in een aanbod premium huismerken van hoge kwaliteit aan betaalbare prijzen. Toby Pickard, innovatieanalist bij IGD, ziet het zo: "Met huismerkassortimenten kunnen retailers zich onderscheiden in een steeds complexere en competitievere retailmarkt. Merkfabrikanten moeten ervoor zorgen dat hun producten superieur zijn om de hogere prijs te rechtvaardigen."

 

Retailers worden hyperlokaal

Omdat consumenten meer lokaal wensen te kopen, gaan retailers vaker producten verkopen die slechts gedurende een korte periode voorradig zijn, vanwege seizoensgebondenheid en beschikbaarheid. Dat resulteert in een uniek tijdelijk aanbod, dat de interesse van shoppers opwekt.  Meer variatie dus voor het winkelend publiek, maar ook meer complexiteit binnen de toeleveringsketen, waardoor er nood is aan efficiëntie, samenwerking en communicatie. Dat retailers kleine en middelgrote producenten ondersteunen, wordt positief ervaren door shoppers.

 

Efficiënter leveren

Consumenten stellen snelheid en gemak op prijs, wat retailers ertoe aanzet om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor bestellen, afhalen en bezorgen. Op basis van shopperdata en artificiële intelligentie proberen supermarkten nu ook te anticiperen op wat shoppers willen, wanneer ze het willen en waar ze het willen, zelfs voordat ze dat zélf weten. Veel van die nieuwe oplossingen echter leiden ertoe dat shoppers minder direct contact hebben met retailers en merken. Zij zullen dus grotere inspanningen moeten leveren om op te vallen en klanten aan zich te binden. "Retailers moeten wellicht meer waarde creëren dan alleen maar gemak, om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Tegelijk moeten bezorgkosten laag blijven", meent Pickard.

 

Focus op lifestyle

Gezondheid en welzijn blijven in 2018 een focus. Retailers zullen naar verwachting de wellness-zones in hun winkels uitbreiden en lifestyle-gerichte formats ontwikkelen. Ook online zullen ze lifestyle-keuzes op maat aanbieden, zodat klanten snel en gemakkelijk producten vinden die hen helpen om gezonder te leven. Vegetarisch, flexitarisch, ‘beter-voor-u’, ‘vrij van’ en ‘clean label’ blijven snelgroeiende segmenten. Dat mainstream retailers hun lifestyle-aanbod uitbreiden, betekent overigens een uitdaging voor gespecialiseerde ketens op dit vlak: “De winnaars zijn degenen die in staat zijn om heel snel de komende lifestyletrends te voorspellen, te creëren of erop te reageren.”

 

Verbeterde winkelervaring

Fysieke winkels moeten harder werken dan ooit om shoppers door de voordeur te krijgen. Ze moeten tegemoetkomen aan de eisen van de 'omnichannelshopper' door een nieuwe winkelervaring aan te bieden die online, offline en big data combineert. Pickard verwacht dat retailers de fysieke winkelervaring naar een hoger niveau tillen door het presenteren van verrassende producten, terwijl ze ook praktische oplossingen bieden voor shoppers die verschillende kanalen gebruiken. Een goed voorbeeld zijn de Hema Fresh-winkels van Alibaba in China. Merken kunnen retailers helpen om de winkelervaring te verbeteren, maar moeten ook klaar zijn om te voldoen aan de vereisten van online fulfilment.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.