Vleesconsumptie daalt het snelst in België

Vleesconsumptie daalt het snelst in België

België is het land waar in West-Europa de vleesconsumptie het snelst daalt. Tussen 2012 en 2016 is de vleesconsumptie in België met 16,7% gedaald, in de hele Europese Unie was dat slechts 1,4%.

Sterke groei aantal vegetariërs

Door die sterke daling komt België ook meteen onderaan het lijstje op vlak van vleesconsumptie in West-Europa: per persoon wordt er in België nu 71 kilogram vlees geconsumeerd. Finland komt met 74 kilo nog het dichtste in de buurt, terwijl in Nederland (79 kilo), Duitsland (88 kilo) en Frankrijk (91 kilo) fors meer vlees wordt gegeten. Dat blijkt uit de cijfers van het Duitse onderzoeksbureau AMI.

 

De cijfers van AMI wijken wel iets af van die van de FOD Economie, die spreekt over een daling van 10,6% sinds 2012 en een consumptie van 78 kilogram per Belg. Dat is echter nog steeds een veel grotere daling dan in de omliggende landen.

 

Volgens Nena Baeyens van de vegeta­riërsorganisatie EVA is die sterke daling te danken aan het stijgend aantal vegetariërs en flexitariërs in ons land. Zo verdubbelde in steden als Brussel en Gent het aantal vegetariërs tussen 2013 en 2016. Daarnaast werden er in ons land met ‘Donderdag Veggiedag’ en ‘Dagen Zonder Vlees’ ook twee grote campagnes gevoerd rond de verminderde vleesconsumptie. In steden die meedoen aan ‘Donderdag Veggiedag’ groeit het aantal vegetariërs dan ook een stuk sneller. “In Antwerpen, dat niet meedoet, is die stijging minder spectaculair”, zegt Baeyens aan De Standaard.