VN-agentschap: "Maak van minder voedselverspilling een voornemen" | RetailDetail

VN: "Maak van minder voedselverspilling een voornemen"

VN: "Maak van minder voedselverspilling een voornemen"
Foto: Shutterstock

Het VN-voedselagentschap FAO heeft al een nieuwjaarsvoornemen voor ons klaar: verspil eens minder voedsel. Europeanen zouden jaarlijks 88 miljoen ton verspillen, wereldwijd is dat liefst 1,3 miljard ton.

 

Derde alle voedselproductie gaat verloren

Liefst een derde van alle wereldwijde voedselproductie gaat jaarlijks verloren, schat het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO). Dat komt neer op 1,3 miljard ton verspilde voeding. Tijdens deze eindejaarsfeesten roept het agentschap daarom op om niet alleen bij de feestmalen goed op te letten, maar ook om van minder voedselverspilling meteen een nieuwjaarsvoornemen te maken. “De feestdagen zijn in sommige werelddelen synoniem geworden voor over-eten en voedselafval”, zegt het FAO.

 

“Maak van geen voedsel verspillen je goede voornemen voor het nieuwe jaar”, klinkt het en daar hoort meteen ook een eigen hashtag bij: #NotWasting. Want het gaat niet alleen om de voeding zelf, de verspilling is ook “een verspilling van arbeid, water, energie, grondstoffen en andere middelen die gebruikt worden om het voedsel te produceren.”


 
Er is wel onenigheid over hoeveel we nu precies verspillen. Volgens het VN-agentschap bedraagt de voedselafvalberg in België bijvoorbeeld elk jaar 3,6 miljoen ton, wat neerkomt op 345 kilogram per persoon per jaar. De Vlaamse overheid heeft het in een eigen rapport daarentegen over amper 32,7 kilogram voedselverlies per Vlaming. Supermarkten dragen daar voor 5% toe bij. Voor consumenten heeft het FAO dan weer een lijstje met zes concrete tips om hun voedselverspilling terug te dringen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.