Voedselschandaal rond zalm breidt zich uit

Voedselschandaal rond zalm breidt zich uit

Het aantal zieken door het eten van met salmonella besmette zalm blijft oplopen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt dat er zeker 550 mensen ziek zijn geworden, maar dat het er waarschijnlijk veel meer zijn.

Albert Heijn en Aldi getroffen

Het gaat om Noorse zalm van fabrikant Foppen uit Harderwijk, dat vooral onder huismerk wordt verkocht. Onder meer Albert Heijn, Aldi en leden van Superunie verkochten de zalm. Deze supermarken hebben de schappen al leeggehaald. De besmettingen vonden al plaats sinds eind juli, maar het heeft een tijd geduurd voordat de bron was gevonden. Consumenten die zalm hebben ingevroren of op andere manier bewaard, wordt aangeraden deze weg te gooien.

 

De betroffen bacterie is de Salmonella Thompson, die koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn kan veroorzaken. Veel mensen zullen echter denken een buikgriep te hebben in plaats van zich te melden bij de huisarts. De sympthomen van de besmetting houden meestal tussen de drie en zeven dagen aan.

 

Vermoedelijk heeft de besmetting van de zalm plaatsgevonden in Griekenland, waar Foppen de in Noorwegen gekweekte zalm laat schoonmaken en bewerken. Door de export van de producten zijn ook in de Verenigde Staten consumenten ziek geworden.

Tags: