Voedselschandaal rond zalm breidt zich uit | RetailDetail

Voedselschandaal rond zalm breidt zich uit

Voedselschandaal rond zalm breidt zich uit

Het aantal zieken door het eten van met salmonella besmette zalm blijft oplopen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt dat er zeker 550 mensen ziek zijn geworden, maar dat het er waarschijnlijk veel meer zijn.

Albert Heijn en Aldi getroffen

Het gaat om Noorse zalm van fabrikant Foppen uit Harderwijk, dat vooral onder huismerk wordt verkocht. Onder meer Albert Heijn, Aldi en leden van Superunie verkochten de zalm. Deze supermarken hebben de schappen al leeggehaald. De besmettingen vonden al plaats sinds eind juli, maar het heeft een tijd geduurd voordat de bron was gevonden. Consumenten die zalm hebben ingevroren of op andere manier bewaard, wordt aangeraden deze weg te gooien.

 

De betroffen bacterie is de Salmonella Thompson, die koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn kan veroorzaken. Veel mensen zullen echter denken een buikgriep te hebben in plaats van zich te melden bij de huisarts. De sympthomen van de besmetting houden meestal tussen de drie en zeven dagen aan.

 

Vermoedelijk heeft de besmetting van de zalm plaatsgevonden in Griekenland, waar Foppen de in Noorwegen gekweekte zalm laat schoonmaken en bewerken. Door de export van de producten zijn ook in de Verenigde Staten consumenten ziek geworden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.