Voor het eerst in twintig jaar staking bij Spa | RetailDetail

Voor het eerst in twintig jaar staking bij Spa

Voor het eerst in twintig jaar staking bij Spa
Wikimedia

Voor het eerst in twintig jaar vindt er in de fabriek van Spa een staking plaats, als gevolg van mislukte loononderhandelingen van de vakbonden met de directie. De staking loopt zeker tot maandag 12 juni.

Loonsverhoging

Dan staat er immers een bemiddelingsvergadering op het programma, die hopelijk de plooien glad weet te strijken. De vakbonden willen een loonsverhoging voor alle werknemers en wijzen daarbij op het dividend van 12 miljoen euro dat Spa in 2016 uitkeerde aan de aandeelhouders.

 

Volgens de vakbonden besloot de directie echter om de onderhandelingen af te breken, waarop werd overgegaan tot een staking. De start van die staking viel niet toevallig samen met een algemene aandeelhoudersvergadering die gisterenavond werd gehouden bij Spadel.

 

Dalende Nederlandse verkoop

Op die aandeelhoudersvergadering stonden de overname van de Bulgaarse waterproducent Devin en de beslissing van Spadel om enkel nog maar met natuurlijke producten te werken centraal. Dat laatste zorgt er voor dat de producten van Spadel geen bewaarmiddelen of kunstmatige zoetstoffen bevatten, maar maakt ze ook iets duurder.

 

Door die hogere prijs verkopen de producten momenteel iets minder goed op de belangrijke markt van Nederland, maar bij Spadel maken ze zich daar nog niet ongerust over. “De concurrentie in Nederland heeft gereageerd maar heeft niet hetzelfde concept. Het zal zich wel oplossen”, aldus CEO Marc du Bois.

 

Over Devin klinken alleen maar positieve berichten. Het bedrijf werd de voorbije jaren sterk gemoderniseerd door de vorige eigenaar, private-equitybedrijf Advent International, en bovendien zit er nog heel wat rek in de Bulgaarse markt. “Devin is een zeer mooi merk en van wat private equity er mee gedaan heeft kunnen we nog iets leren”, aldus du Bois.

 

Geen nieuwe overnamepoging

Du Bois maakte op de vergadering ook meteen bekend dat hij met het familiale investeringsvehikel Finance & Industries niet opnieuw zal proberen om de kleine tien procent aandelen die hij nog niet in bezit heeft over te nemen. Dat probeerde hij eind 2015 al eens, maar een groep kleine aandeelhouders vond het bod te laag, waardoor Finance & Industries momenteel ‘slechts’ 93 procent van de aandelen bezit.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.