Voormalige Tesco directeuren aangeklaagd voor fraude

Voormalige directeuren Tesco aangeklaagd wegens fraude

Voormalige directeuren Tesco aangeklaagd wegens fraude

Drie voormalige directeuren van Tesco zijn aangeklaagd wegens fraude in nasleep van het boekhoudschandaal bij de supermarktketen. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze een celstraf van maximaal tien jaar krijgen.

Vervalsing van de boekhouding

Bij het schandaal eind 2014 bij Tesco bleken er flinke fouten te staan in de boekhouding, waardoor Tesco op een bepaald moment zijn winstverwachting met 250 miljoen pond (320 miljoen euro) moest verlagen. In de nasleep van het schandaal werden ook een aantal directeuren geschorst. Drie van hen worden nu dus aangeklaagd door de Serious Fraud Office.

 

Het gaat daarbij over voormalig financieel directeur Carl Rogberg, voormalig algemeen directeur Christopher Bush en voormalig commercieel directeur John Scouler. Ze worden allemaal aangeklaagd voor vervalsing van de boekhouding en misbruik van hun positie binnen het bedrijf.

 

Voormalig CEO niet in de problemen

De drie heren moeten op 22 september voor het gerecht verschijnen, maar de Serious Fraud Office zegt nu al dat er later mogelijk nog andere personen aangeklaagd zullen worden, omdat het onderzoek nog lopende is. Philip Clarke, voormalig CEO van Tesco, zou wel al buiten verdenking zijn gesteld.

 

Het schandaal bij Tesco kwam eind 2014 aan het licht, toen de net aangestelde CEO Dave Lewis op de hoogte werd gebracht door iemand binnen het bedrijf. Sinds het nieuws naar buiten is gekomen, heeft Tesco een rigoureuze herstructurering doorgevoerd om het bedrijf terug op het juiste pad te brengen, waarbij vooral buitenlandse activiteiten van de hand werden gedaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Van Haren mag Louboutin-zolen niet met de voeten treden

14/06/2018

Schoenenketen Van Haren mag de rode zolen, waar de Louboutin-hakken voor bekend staan, niet gebruiken. De rode kleur geldt als een merk, zegt het Europese Hof, dat zo de verdediging van Van Haren weerlegt.