Weetabix krijgt nieuwe eigenaar

Weetabix krijgt nieuwe eigenaar

Het Chinese Bright Food heeft ontbijtgranenfabrikant Weetabix verkocht aan het Amerikaanse Post Holdings. Dat krijgt nu 60% van de aandelen in handen, de overige 40% zitten bij de Chinese investeringsfirma Baring Private Equity Asia.

Joint venture voor China

Post Holdings legt 1,4 miljard pond (1,7 miljard euro) neer voor Weetabix, dat nog maar sinds 2012 voor 60% in handen was van Bright Food. Toen namen de Amerikanen immers de meerderheid van de aandelen over van investeringsfonds Lion Capital. Het doel was om de ontbijtgranen van het Britse merk populair te maken in China, maar Bright Food is daar nooit echt in geslaagd.

 

Post Holdings en Bright Food gaan nu wel een joint venture opzetten, samen met een investeringsfonds als derde partij, om de activiteiten van Weetabix in China te beheren.

 

Weetabix werd in het Verenigd Koninkrijk opgericht en wordt momenteel verkocht in meer dan negentig landen. Toch wordt het grootste deel van de omzet nog steeds in het thuisland gehaald. Vorig jaar presteerde het merk niet bijzonder goed: de omzet daalde met 1,6% en de winst viel zelfs met 15% terug naar 84,6 miljoen pond (iets meer dan honderd miljoen euro).