Wereldvoedselprijzen bereiken nieuwe piek

Shutterstock.com

De wereldvoedselprijzen zijn in oktober voor de derde maand op rij gestegen en bereikten hun hoogste peil in tien jaar, onder impuls van prijsstijgingen van granen en plantaardige oliën.

 

Tarweprijs op recordhoogte

De voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), die de internationale prijzen van de globaal meest verhandelde levensmiddelen volgt, bedroeg vorige maand gemiddeld 133,2 punten, vergeleken met 129,2 in september. De index van oktober was de hoogste sinds juli 2011. Op jaarbasis steeg de index vorige maand met ruim 31%, meldt Reuters.

 

De prijzen voor landbouwgewassen zijn het afgelopen jaar enorm toegenomen door tegenvallende oogsten en een aantrekkende vraag naar voedingsmiddelen. Volgens de FAO stegen de graanprijzen in oktober opnieuw met 3,2%. Tarwe werd zelfs 5% duurder, waardoor de tarweprijs zijn hoogste niveau sinds november 2012 bereikte.

 

De wereldprijzen voor plantaardige oliën klommen in oktober met gemiddeld 9,6%. Palmolie werd fors duurder door tekorten op de arbeidsmarkt in Maleisië, waardoor de productie sterk werd gehinderd. De suikerprijs daarentegen daalde voor het eerst in zes maanden.

 

De FAO heeft haar prognose voor de mondiale graanproductie ook herzien van 2,800 miljard ton een maand geleden naar 2,793 miljard ton nu. Dat zou nog steeds een recordopbrengst zijn, maar wel achterblijven bij de verwachte vraag, stelt de VN-organisatie.