Wessanen overgenomen voor 885 miljoen euro

Foto: Shutterstock

Wessanen wordt overgenomen door een consortium van investeerders onder leiding van het Franse PAI Partners. De Fransen zouden zo’n 885 miljoen euro veil hebben voor de Nederlandse specialist in natuurvoeding.

 

Verschillende pogingen

Voor 11,5 euro per aandeel koopt een groep investeerders, onder leiding van PAI Partners, de Nederlandse producent van natuurvoeding Wessanen. In totaal zou het overnamebedrag neerkomen op zo’n 885 miljoen euro, zo bericht onder meer De Tijd.


Daarmee komt een einde aan maandenlange onderhandelingen: al in februari werd de interesse vanwege het consortium duidelijk, maar de Nederlanders wezen het eerste bod af. Het voorstel werd nadien meermaals herbekeken om uiteindelijk tot dit bod te komen, dat Wessanen heeft aanvaard.

 

Volgens ABN Amro hadden de overnemers hun bod nochtans nog wel kunnen verhogen. De Nederlandse concurrentiewaakhond moet wel nog zijn zegen geven.

 

Geen operationele veranderingen

PAI Partners is met een portefeuille ter waarde van ruim 12 miljard euro één van de voornaamste investeringsmaatschappijen van Europa. Ook een van de grootste huidige aandeelhouders van Wessanen, de Amerikaan Charles Jobson, zit mee achter de overname. Hij had al een belang van meer dan 25% in de Nederlandse groep en heeft zich nu ook aangesloten bij het consortium.


Op operationeel gebied zou er in eerste instantie niks veranderen voor de foodproducent: de overnemers zeggen achter het huidige management te staan en het hoofdkantoor blijft gewoon in Amsterdam. Er is op dit moment ook geen sprake van ontslagen of herstructureringen. Christophe Barnouin, topman van PAI, laat weten dat de overname Wessanen vooral moet helpen zijn leiderspositie binnen de natuurvoeding te verstevigen.

 

Wessanen maakt tegelijkertijd ook zijn kwartaalcijfers bekend: in het eerste kwartaal was er een autonome terugval van 3,2%. De totale omzet zakte zelfs met 4,1% naar 159,8 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat ging er wel op vooruit.