Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie | RetailDetail

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie
Balls & Glory

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

 

Overgangsfase

Ondanks zijn voorliefde voor vlees en gehaktballen, is Ballieu zelf een flexitariër en eet hij slechts twee keer per week vlees. Bovendien komt het einde van de vleesconsumptie volgens hem steeds dichterbij. "Ik denk niet dat we binnen 20 jaar nog vlees eten. We zitten nu in een overgangsfase”, zegt hij aan Radio 1.

 

Met Balls & Glory brengt Ballieu heel wat gehaktballen aan de man en als slagerszoon is hij ook opgegroeid in een milieu waar vlees een belangrijke factor was. "Ik ben opgegroeid op een boerderij. Wij kweekten nog varkens op de boerderij van mijn grootouders. Ik heb deze cultuur altijd hardnekkig verdedigd. Maar nu ben ik tot het besef gekomen: het is niet omdat vlees in mijn cultuur zit dat ik het mag opdringen.

 

Niet dat hij elke vorm van vlees meteen wil opgeven, maar hij wil wel dat de klant tenminste perfect weet waar zijn product vandaan komt. “Op traceerbaarheid heb ik steeds keihard gehamerd. Mijn klanten moeten op zijn minst gerust zijn over wat in ons voedsel zit. Dat gaat over varkensvlees of rundsvlees, maar net zo goed over avocado’s.”

 

Er lijkt in ieder geval een verandering aan te komen in de vleessector, waarin steeds meer grote bedrijven inzetten op vleesvervangers en ook supermarkten klanten willen aanzetten om minder vlees te eten. De verkoop van plantaardige vleesalternatieven groeit dan ook gemiddeld met 8% per jaar sinds 2010.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.