Witte kassa leidt tot meer faillissementen in horeca | RetailDetail

Witte kassa leidt tot meer faillissementen in horeca

Witte kassa leidt tot meer faillissementen in horeca
http://www.shutterstock.com/pic-429908104/

Tussen januari en mei gingen 879 horecazaken failliet. Dat zijn er 4% meer dan vorig jaar. Nochtans daalt het aantal faillissementen in alle andere sectoren. “De witte kassa eist zijn eerste slachtoffers”, zegt handelsinformatiekantoor Graydon.

 

Nog te vroeg voor impact terreurdreiging

De eerste vijf maanden van dit jaar gingen dus 897 horecazaken failliet. Daarmee tekent de horeca voor 20,7% (één op vijf!) van het totale aantal faillissementen in de periode januari tot mei. Daarbij verloren 1.812 mensen hun baan.

 

Meteen denkt iedereen aan de impact van de terreuraanslagen. “De gevolgen van de terreurperikelen zien we pas over een half jaar”, zegt Eric Van den Broele van Graydon in zakenkrant De Tijd. “Horecazaken die in moeilijkheden raken, gaan niet meteen failliet. Het is een proces van maanden. Bovendien zijn er in Brussel niet opvallend meer faillissementen, terwijl precies Brussel getroffen werd door de terreurperikelen.” In de provincies Antwerpen (+34,75%) en Oost-Vlaanderen (+36,71%) sloten de voorbije maanden bijvoorbeeld opvallend meer restaurants en cafés hun deuren dan in Brussel (+8,45%).

 

Volgens Graydon ligt de voornaamste verklaring voor de faillissementsgolf in de horecasector bij de komst van de witte kassa. Die is sinds begin dit jaar verplicht voor alle zaken die jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet draaien. "Als zo'n systeem horecazaken de das om doet, kan dat alleen betekenen dat er in het zwart gewerkt is, toch?", zegt Van den Broele in Het Laatste Nieuws.

 

Toch kan je “niet eenzijdig stellen dat het slecht gaat met de horeca. De belangrijkste kern, zo'n 70%, bestaat uit gezonde bedrijven. Daarnaast zijn er spijtig genoeg ook een aantal fundamenteel zieke bedrijven." Er zullen de komende maanden met andere woorden nog faillissementen volgen, zo voorspelt Graydon.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Overnemer voor Belgische winkels Men at Work

20/07/2018

De drie Belgische vestigingen van de failliete modeketen Men at Work en de Antwerpse kledingzaak Fish & Chips zouden een nieuwe eigenaar hebben. Op meer details is het wel nog even wachten…

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.