WK voetbal: lichtpuntje in dalende omzet supers | RetailDetail

WK voetbal: lichtpuntje in dalende omzet supers

WK voetbal: lichtpuntje in dalende omzet supers

Voor de Nederlandse supermarkten komt het WK voetbal precies op het juiste moment. In de laatste twee weken van mei realiseerden ze een extra omzet van elf miljoen euro aan Oranje-gerelateerde artikelen. Dat is opvallend veel, omdat de algehele omzettendens dalend is.

Oranjekoorts stijgt langzaam

Die elf miljoen is nog maar het begin van – zo hopen de foodretailers – veel meer extra omzet. Als het toernooi eenmaal van start gaat, en het Nederlands elftal presteert goed, levert dit een forse omzetimpuls op. Zo noteerden de supermarkten vier jaar geleden, tijdens het voor Oranje zo succesvol verlopen WK in Zuid-Afrika, volgens onderzoeksbureau GfK een omzetplus van 120 miljoen euro. Daarvan was ruim 70 miljoen euro aan specifieke Oranje-producten toe te schrijven.

 

Elf miljoen is dan ook een aardige aanzet voor de komende editie van de wereldbeker voetbal. Vandaar ook dat GfK in een persbericht voorzichtig kopt "Oranjekoorts komt langzaam op gang". Het zijn vooral de Oranje-gerelateerde A-merkartikelen, zoals Mona Oranje Toetje, Pringles Hup Holland Hup-chips en Campina Oranjevla, die de supermarktkassa's extra doen rinkelen.

 

Toch is de extra omzet in de laatste twee weken van mei volgens GfK's research director Joop Holla boven verwachting hoog. "Deze impuls is opvallend omdat de totale supermarktomzet in mei 2014 met 3,9 procent is gedaald ten opzichte van mei 2013. Die daling van 2,66 miljard euro in mei 2013 naar 2,56 miljard euro in mei dit jaar, is deels te verklaren door het feit dat Pinksteren dit jaar in juni valt en niet – zoals vorig jaar het geval was – in mei."

 

Noord-Brabant en Gelderland meest Oranjegezind

GfK heeft berekend dat 9,4 procent van de Nederlandse huishoudens de afgelopen week een Oranje-gerelateerd artikel heeft gekocht in de supermarkt. Een week eerder lag dat percentage nog op 6,7 procent van de huishoudens. Het gaat dan vooral om gezinnen en kostwinners, terwijl de aandacht van ouderen voor deze artikelen achterblijft.

 

Voorts concludeert GfK dat de liefhebbers van Oranje-gerelateerde producten vooral in de provincies Noord-Brabant en Gelderland wonen. Inwoners van Zeeland, Zuid-Holland en de drie grote steden lopen vooralsnog niet zo warm voor deze producten, aldus GfK.

 

De bal is rond, de euro ook

Dat verandert wellicht als Nederland goed presteert op het toernooi in Brazilië. "Bij het bereiken van de halve finale is een additionele omzet van 50 miljoen haalbaar", stelt Holla. "De omzetpiek was de finaleplaats in 2010, met 72 miljoen euro aan extra omzet."

 

Op het mislukte EK van 2012 vielen de sportieve prestaties en de omzet zwaar tegen. Daar waar op 45 miljoen euro aan omzet werd gerekend, kwam er uiteindelijk 'slechts' 21 miljoen euro aan extra omzet binnen. Kortom: de bal is rond, de euro ook...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.