Zalmprijzen verdrievoudigd door vraag uit Azië

Zalmprijzen verdrievoudigd door vraag uit Azië
Foto: Shutterstock

De zalmprijzen stijgen fors: zalm uit Noorwegen is in de afgelopen vijf jaar liefst drie maal duurder geworden. Vooral de groeiende vraag uit Azië zorgt daarvoor, al hadden ook de kwekers tegenslagen.

 

Sterk imago van west tot oost

De enorme populariteit van zalm heeft zijn gevolgen op de prijs: de prijs van Noorse zalm is volgens het Noorse instituut voor de statistiek sinds 2013 gestegen van 25 kronen per kilo naar 76 kronen dit jaar. Zeker in de groeilanden, zoals in China en in Brazilië, is er een snelgroeiende vraag naar vis, maar ook in het Westen profiteert zalm van een sterk imago als toegankelijke en gezonde vissoort.

 

Producenten kunnen de vraag zelfs niet meer volgen, zegt Yoke Vandepitte van invoerder Pittman Seafoods in De Standaard. Door steeds strengere reglementatie is de mogelijkheid tot productiegroei immers beperkt: “Recente projecties gaan uit van maximaal 6,7 procent extra voor de volgende twaalf maanden. Vergeet ook niet dat het hele kweekproces van een zalm drie jaar aansleept: het duurt dus wel even alvorens extra licenties zich vertalen in een hoger marktaanbod.”

 

Ziektes en parasieten

In 2016 hadden kwekers bovendien te kampen met plagen van parasieten en ziektes: in Noorwegen, 's werelds grootste zalmproducent, waren er probleem met zeeluis en in Zuid-Amerika – waar Chili de mondiale nummer twee is voor zalm – hadden ze last van giftige rode algen. De productie kreeg daardoor flinke klappen.

 

Niettemin zullen ook andere vissoorten in de komende jaren naar verwachting duurder worden, vooral door de stijgendse vraag vanuit Azië. Zeker kreeft en krab winnen er aan populariteit.