Is zeewier het voedsel van de toekomst? | RetailDetail

Is zeewier het voedsel van de toekomst?

Is zeewier het voedsel van de toekomst?
Foto SeaConomy

Volgens het consortium SeaConomy kan zeewier een grote rol spelen in de lokale voedselvoorziening en verduurzaming van de voedselketen. Eén van de partners in het ambitieuze innovatieproject is Colruyt Group.

 

Lokale soorten

De Noordzee is uitermate geschikt voor de teelt van diverse soorten zeewier met een economisch potentieel, blijkt uit een onderzoek naar de economische haalbaarheid van het potentiële ‘supervoedsel’. Het gaat dan onder andere om Atlantische wakame, suikerwier, blaaswier, zee-eik, zee-sla, dulse, nori en Iers mos. Er moet een ambitieus innovatieproject opgezet worden om het gebruik van zeewieren op grote schaal als grondstof van de toekomst mogelijk te maken, vinden de initiatiefnemers..

 

Hoewel er wereldwijd 25 miljoen ton zeewieren worden geproduceerd, staat de zeewiersector in Europa nog in zijn kinderschoenen. In Vlaanderen neemt de interesse sterk toe bij kandidaat-afnemers en is het eerste proefproject rond lokale kweek een feit. Daarom is het volgens SeaConomy zinvol om ook hier een zeewiersector uit te bouwen door lokale zeewiersoorten te kweken en op de markt te brengen. Op korte termijn (2025) kunnen lokale zeewieren gekweekt worden in het Belgische deel van de Noordzee, om als additief te gebruiken in voedingsproducten en voeders. De lokale vraag vanuit de voedings- en voedersector kan volledig gedekt worden door kweek in Belgische wateren.

 

De partners in het SeaConomy-project zijn Sioen Industries, POM West-Vlaanderen, Lambers-Seghers, Colruyt Group, en Pures. Ze vertegenwoordigen samen de verschillende schakels van de zeewierketen, van kweek tot consumptie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.