Is zeewier het voedsel van de toekomst? | RetailDetail

Is zeewier het voedsel van de toekomst?

Is zeewier het voedsel van de toekomst?
Foto SeaConomy

Volgens het consortium SeaConomy kan zeewier een grote rol spelen in de lokale voedselvoorziening en verduurzaming van de voedselketen. Eén van de partners in het ambitieuze innovatieproject is Colruyt Group.

 

Lokale soorten

De Noordzee is uitermate geschikt voor de teelt van diverse soorten zeewier met een economisch potentieel, blijkt uit een onderzoek naar de economische haalbaarheid van het potentiële ‘supervoedsel’. Het gaat dan onder andere om Atlantische wakame, suikerwier, blaaswier, zee-eik, zee-sla, dulse, nori en Iers mos. Er moet een ambitieus innovatieproject opgezet worden om het gebruik van zeewieren op grote schaal als grondstof van de toekomst mogelijk te maken, vinden de initiatiefnemers..

 

Hoewel er wereldwijd 25 miljoen ton zeewieren worden geproduceerd, staat de zeewiersector in Europa nog in zijn kinderschoenen. In Vlaanderen neemt de interesse sterk toe bij kandidaat-afnemers en is het eerste proefproject rond lokale kweek een feit. Daarom is het volgens SeaConomy zinvol om ook hier een zeewiersector uit te bouwen door lokale zeewiersoorten te kweken en op de markt te brengen. Op korte termijn (2025) kunnen lokale zeewieren gekweekt worden in het Belgische deel van de Noordzee, om als additief te gebruiken in voedingsproducten en voeders. De lokale vraag vanuit de voedings- en voedersector kan volledig gedekt worden door kweek in Belgische wateren.

 

De partners in het SeaConomy-project zijn Sioen Industries, POM West-Vlaanderen, Lambers-Seghers, Colruyt Group, en Pures. Ze vertegenwoordigen samen de verschillende schakels van de zeewierketen, van kweek tot consumptie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.