Zondagopening supermarkt steeds populairder | RetailDetail

Zondagopening supermarkt steeds populairder

Zondagopening supermarkt steeds populairder

De Belgische consument trekt steeds vaker op zondag naar de supermarkt: vorig jaar werd 8,1% van de totale omzet bij supermarkten op een zondag behaald, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK.

Steeds minder piekmomenten

Daarmee is het aandeel van de zondag fiks gestegen in vergelijking met 2008, toen dat nog maar 5,1% was. Daardoor zijn er ook steeds minder piekdagen bij de supermarkten. Vroeger werden boodschappen vooral op woensdagmiddag, vrijdagavond of zaterdag gedaan, maar “die uitgelezen pieken zien we steeds meer afvlakken”, zegt Roel Dekelver, de woordvoerder van Delhaize aan De Tijd. “Mensen gaan steeds vaker winkelen op donderdag en ook op zondag zien we het aantal klanten toenemen.”

 

De opmars van het winkelen op zondag heeft ook te maken met het feit dat steeds meer winkels op zondag hun deuren openen, wat duidelijk in de smaak valt bij de consument. De meeste ketens zien dan ook dat een zondagopening bijdraagt tot een hogere weekomzet. “Als de weekomzet door een zondagsopening niet stijgt, is het onzinnig om de winkel op zondag open te doen”, zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder van Carrefour.

 

De populariteit van de zondag heeft te maken met het drukke leven van de Belg, waarbinnen vooral op zondag tijd is om rustig te winkelen, maar mensen doen ook steeds minder vaak hun boodschappen voor een hele week. Daardoor worden buurtwinkels steeds belangrijker, en die zijn vaker open op zondag.

 

De grote ketens zijn dan ook voorstander van een aanpassing van de wet die hen zou toelaten om meer dan vijf zondagen per jaar open te zijn, in plaats van daar enkel te moeten rekenen op hun buurtwinkels die worden uitgebaat door zelfstandige ondernemers.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.