Zwitserse Coop opent vegetarische supermarkt

Zwitserse Coop opent vegetarische supermarkt
Coop Schweiz

In het treinstation van Zug, ten zuiden van Zürich, heeft Coop een eerste vestiging geopend van de formule Karma. De winkel is genoemd naar het vegetarische huismerk Karma, dat uiteraard goed vertegenwoordigd is in het assortiment. 

Voor flexitariërs

De kleine stadssupermarkt (140 m²) biedt de grootste keuze vegetarische en veganistische producten in Zwitserland aan, waaronder verse en houdbare voedingsproducten en dranken, maar ook cosmetica en papierwaren. Zowat één derde van het aanbod is biologisch of fairtrade. 

 

Shoppers vinden er onder andere een afdeling bulkproducten, een koffie- en theebar met zithoek, huisgemaakte ontbijtkommen, smoothies, salades, sandwiches en veganistische hotdogs. In samenwerking met receptenwebsite Fooby presenteert de winkel wekelijks een vegetarisch recept, waarvan de ingrediënten op een gondelhoofd worden gepresenteerd. 

 

Coop gelooft in het potentieel, aangezien 40% van de Zwitsers zichzelf flexitariër noemt. Toch is enige terughoudendheid op zijn plaats: de Duitse keten Veganz, de eerste veganistische supermarktketen ter wereld, kwam ondanks hoge ambities begin dit jaar in financiële problemen. En hoewel vegetarische en veganistische restaurants overal in Europa sterk in opkomst zijn, vinden we maar weinig voorbeelden terug van plantaardige winkelconcepten. Vegansuper (Groningen), Veggie4u (Den Haag) en Vegabond (Amsterdam) zijn wel kleinschalige en losstaande Nederlandse initiatieven.