“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”

“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”

“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”
Shutterstock

Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea ruim een miljard euro te veel afgetrokken van de belastingen, zo blijkt uit de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Die startte een onderzoek naar een deal die de keten sloot met de Nederlandse fiscus.

 

“Ongeoorloofde staatssteun”

Op 18 december maakte Eurocommissaris Margrethe Vestager, bevoegd voor Concurrentie, bekend dat de Commissie een fiscaal onderzoek was gestart naar “ongeoorloofde staatssteun” die Ikea in Nederland zou hebben gekregen. Dinsdag verscheen de openbare versie van het Commissiebesluit waaruit blijkt dat de EU twee zogeheten “rulings”, die de Nederlandse Ikea-dochter Systems in 2006 en in 2011 sloot met de Belastingdienst, nader gaat onderzoeken.

 

“Ikea gebruikte tot en met 2011 licenties om de belastingdruk te verlagen”, schrijft de Nederlandse zakenkrant FD, die de conclusie kon inkijken. “Dochterbedrijf Systems krijgt licentie-inkomsten van de wereldwijd apart gezette Ikea-winkels. Om die inkomsten laag belast te kunnen doorsluizen, had het Nederlandse bedrijf tot en met 2011 op zijn beurt een licentieovereenkomst met een Ikea-dochter in Luxemburg.” Die Luxemburgse holding genoot een bijzondere vrijstelling voor de vennootschapsbelasting.

 

In 2011 kocht Systems de rechten die voorheen in Luxemburg waren ondergebracht, over voor 9 miljard euro. Bijna twee derde daarvan ‑ 5,4 miljard euro om precies te zijn ‑ werd gefinancierd met een aflossingsvrije interne lening tegen 6% rente. Volgens Vestager een geval van “selectieve bevoordeling”: volgens haar onderzoek zijn de rechten “waarschijnlijk te hoog geprijsd” en zou “geen enkele externe financier” dat bedrag in 2011 hebben geleend aan Systems.

 

“Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea dus ruim een miljard te veel afgetrokken. Per saldo hangt het bedrijf een navordering over deze periode van 280 miljoen euro boven het hoofd”, aldus nog de Nederlandse zakenkrant.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ikea schrapt 150 banen, ook in België en Nederland

04/05/2018

Bij Ikea verdwijnen binnenkort 150 jobs, waarvan ook een deel in België en Nederland. Met de reorganisatie wil de meubelgigant zich klaarstomen voor de groeiende concurrentie van grote e-commercespelers.

Vijfde meer winst voor Kwantum

03/05/2018

Kwantum, de grootste woondiscounter van de Lage Landen, heeft 2017 afgesloten met een flinke omzet- en winstgroei. De omzet ging 7% de hoogte in, de winst kreeg er zelfs 20% bij.

"Europese plastictaks voegt weinig toe"

03/05/2018

Ook Europa doet nu zijn duit in het zakje om de plasticberg te verkleinen, al hoopt het met zijn belasting op verpakkingsplastic ook het eigen budget op te krikken. In België kan het voorstel alvast op weinig enthousiasme rekenen.

Beter Bed lijdt onder Duits gifschandaal

02/05/2018

De Beter Bed Holding zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met 4% dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Naast Duitsland, waar een gifschandaal de cijfers blijft drukken, daalt de omzet ook in Zwitserland en Spanje.

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde

Jysk wil naar 100 winkels in België

23/04/2018

Het Deense Jysk opent dit jaar nog elf nieuwe woonwinkels in België, wat het totale aantal vestigingen op 17 zou brengen. Op termijn wil de woonketen, zowat de Deense tegenhanger van woongigant Ikea, een honderdtal winkels in ons land.