“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”

“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”

“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”
Shutterstock

Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea ruim een miljard euro te veel afgetrokken van de belastingen, zo blijkt uit de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Die startte een onderzoek naar een deal die de keten sloot met de Nederlandse fiscus.

 

“Ongeoorloofde staatssteun”

Op 18 december maakte Eurocommissaris Margrethe Vestager, bevoegd voor Concurrentie, bekend dat de Commissie een fiscaal onderzoek was gestart naar “ongeoorloofde staatssteun” die Ikea in Nederland zou hebben gekregen. Dinsdag verscheen de openbare versie van het Commissiebesluit waaruit blijkt dat de EU twee zogeheten “rulings”, die de Nederlandse Ikea-dochter Systems in 2006 en in 2011 sloot met de Belastingdienst, nader gaat onderzoeken.

 

“Ikea gebruikte tot en met 2011 licenties om de belastingdruk te verlagen”, schrijft de Nederlandse zakenkrant FD, die de conclusie kon inkijken. “Dochterbedrijf Systems krijgt licentie-inkomsten van de wereldwijd apart gezette Ikea-winkels. Om die inkomsten laag belast te kunnen doorsluizen, had het Nederlandse bedrijf tot en met 2011 op zijn beurt een licentieovereenkomst met een Ikea-dochter in Luxemburg.” Die Luxemburgse holding genoot een bijzondere vrijstelling voor de vennootschapsbelasting.

 

In 2011 kocht Systems de rechten die voorheen in Luxemburg waren ondergebracht, over voor 9 miljard euro. Bijna twee derde daarvan ‑ 5,4 miljard euro om precies te zijn ‑ werd gefinancierd met een aflossingsvrije interne lening tegen 6% rente. Volgens Vestager een geval van “selectieve bevoordeling”: volgens haar onderzoek zijn de rechten “waarschijnlijk te hoog geprijsd” en zou “geen enkele externe financier” dat bedrag in 2011 hebben geleend aan Systems.

 

“Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea dus ruim een miljard te veel afgetrokken. Per saldo hangt het bedrijf een navordering over deze periode van 280 miljoen euro boven het hoofd”, aldus nog de Nederlandse zakenkrant.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop?

05/07/2018

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf ter wereld, heeft dringend geld nodig om een faillissement te vermijden. Een van de concrete pistes is de verkoop van zijn succesvolle keten van kleding en huishoudartikelen Pepco.

H&M breidt Home-collectie uit

03/07/2018

Modegroep H&M breidt het assortiment van H&M Home uit met onder meer meubelen en lampen. In steeds meer winkels komen ook shop-in-shops met het interieurgamma.

Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

08/06/2018

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.