Ikea plant stadswinkel in hartje Parijs

Ikea plant stadswinkel in hartje Parijs

Ikea plant stadswinkel in hartje Parijs
Shutterstock.com

Ikea maakt werk van zijn plannen om ook in de stadscentra wereldwijd aanwezig te zijn. De meubelketen zoekt momenteel naar locaties in Parijs, Kopenhagen, Londen en Zuidoost-Azië om er met kleinere winkels een breder publiek aan te trekken.

Parijs en Londen

Enkele maanden geleden maakte de meubelgigant al bekend volop te willen investeren in kleinere stadswinkels die het Ikea-assortiment ook binnen handbereik moeten brengen van mensen zonder wagen. Vanaf 2019 zou het straatbeeld van grote steden in Europa hier en daar dus blauw en geel moeten kleuren en die plannen maakt Ikea nu ook hard: de meubelketen onderhandelt momenteel over de huur van zo’n 5.000 m² handelsruimte in het commerciële hart van Parijs.

 

Niet alleen de Franse hoofdstad prijkt op het verlanglijstje van Ikea: ook in Kopenhagen en Londen willen de Zweden hun producten aan de man brengen vanuit een kleinere winkel. De retailer experimenteert al langer met hoogtechnologische winkelconcepten in de stedelijke omgeving, heuse “laboratoria om de nieuwe Ikea-wereld uit te vinden”, zo liet Ikea-ceo Jesper Brodin enkele maanden geleden optekenen in de Financial Times. In de Brusselse Dansaertstraat kunnen winkelaars momenteel een aantal stukken uit de Delaktig-collectie bewonderen (maar niet kopen) in een tijdelijke pop-upstore van de keten.

 

Ook Zuidoost-Azië

Ikea kijkt ook verder dan het Europese continent: de keten wil de komende jaren ook een plaatsje veroveren in Zuidoost-Azië, waar compactere winkels het Zweedse design moeten promoten in onder meer Thailand, de Filipijnen en Vietnam. Een groeiende middenklasse en een stijgende vraag naar huisvesting verklaren de keuze voor deze opkomende regio, al is het afwachten of het concept ook zal aanslaan: eind juli vorig jaar moest Ikea nog het doek laten vallen over de stadswinkel die het opende in de Japanse stad Kumamoto.

 

Wereldwijd heeft Ikea vandaag 400 winkels die in 2017 een omzet genereerden van 38,3 miljard euro. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde

Jysk wil naar 100 winkels in België

23/04/2018

Het Deense Jysk opent dit jaar nog elf nieuwe woonwinkels in België, wat het totale aantal vestigingen op 17 zou brengen. Op termijn wil de woonketen, zowat de Deense tegenhanger van woongigant Ikea, een honderdtal winkels in ons land.

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

13/04/2018

Carpetright, dat het afgelopen jaar terechtkwam in een neerwaartse spiraal, moet een vijfde van zijn winkels in thuisland Groot-Brittannië sluiten om het hoofd boven water te houden. Zo’n 300 mensen verliezen hun job bij de tapijtwinkelketen.

“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”

29/03/2018

Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea ruim een miljard euro te veel afgetrokken van de belastingen, zo blijkt uit de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Die startte een onderzoek naar een deal die de keten sloot met de Nederlandse fiscus.

Pak minder winst voor DHZ-reus Kingfisher

22/03/2018

De Britse doe-het-zelfgroep Kingfisher zag zijn nettowinst in zijn voorbije boekjaar met ruim 20% dalen als gevolg van de herstructurering in eigen land en een zwakke verkoop in Frankrijk.

Made.com haalt 45 miljoen euro op

19/03/2018

Online meubelshop Made.com heeft in een nieuwe investeringsronde 45 miljoen euro opgehaald. Dat geld wordt gebruikt om verdere expansie in Europa te financieren.