Amazon verpulvert verwachtingen dankzij Prime en cloud | RetailDetail

Amazon verpulvert verwachtingen dankzij Prime en cloud

Amazon verpulvert verwachtingen dankzij Prime en cloud
© Jaroslaw Kilian / Shutterstock.com

Amazon-baas Jeff Bezos heeft weer een goede reden om een grote fles champagne te kraken: zijn bedrijf zag zijn omzet met 43% stijgen tot 51 miljard dollar (42 miljard euro). De nettowinst verdubbelde zelfs naar 1,63 miljard dollar.

 

Prime zorgt voor reuzengroei

Amazon Prime, voor het grote publiek het vlaggenschip van het bedrijf uit Seattle, speelde een grote rol in die enorme groei. De inkomsten uit abonnementen stegen op een jaar tijd met 60% naar 3,1 miljard dollar (2,5 miljard euro), en dankzij het feit dat de honderd miljoen Prime-leden ook steeds meer bestellingen plaatsten ging ook de omzet uit de verkoop van producten met 33% omhoog naar 31,6 miljard dollar (26 miljard euro).

 

De prijs voor een jaarabonnement gaat wel omhoog naar 99 naar 119 dollar (net geen honderd euro) en die van een maandabonnement steeg onlangs van 11 naar 13 dollar. Aangezien Amazon onlangs aankondigde de kaap van 100 miljoen leden te hebben gerond, is die ingreep alleen al goed voor twee miljard dollar (meer dan anderhalf miljard euro) aan extra inkomsten per jaar. Financieel directeur Brian Olsavsky vergoeilijkt dat evenwel door te zeggen dat "we de waarde van Prime blijven verhogen": leden krijgen dan ook voordelen qua aflevervoordelen en ze krijgen toegang tot een enorme videodatabank. 

 

Een andere grote voorganger was de cloudtak van Amazon: Amazon Web Services zag de omzet er met de helft op vooruitgaan tot 5,44 miljard dollar (4,5 miljard euro). De categorie "andere", waarin vooral inkomsten uit reclame zitten, ging vorig jaar maal 2,5 naar 2,03 miljard dollar (1,7 miljard euro). De sectie "fysieke winkels" ten slotte boekte een omzet van 4,3 miljard dollar (3,5 miljard euro). Vergelijken met vorig jaar is nog niet mogelijk, aangezien deze categorie pas in het derde kwartaal van 2017 werd ingesteld, na de overname van de Whole Foods-keten.

 

Winst in één klap 125% hoger

De nettowinst steeg met 125% tot 1,63 miljard dollar (1,35 miljard euro), ondanks de enorm toegenomen investeringen in logistiek (+66% naar 7,8 miljard dollar), marketing (+41% naar 2,7 miljard dollar) en technologie (+34% naar 1,1 miljard dollar).

 

Voor volgend kwartaal verwacht Amazon een omzet van 51 tot 54 miljard dollar, de analistenverwachting van 52,2 miljard dollar (43 miljard euro) zit daar bijna precies midden in. De winst zou in de vork van 1,1 tot 1,9 miljard dollar moeten zitten, analisten houden het op "amper" 1,01 miljard dollar (800 miljoen euro). 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.