Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden | RetailDetail

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden
Fiets!

Fietsenketen Fiets! heeft een nieuwe CEO, die de keten terug op het juiste spoor moet zetten na een moeilijk jaar waarin oprichter Hendrik Winkelmans meer naar de achtergrond verdween.

“Zin in iets anders”

Winkelmans richtte Fiets! in 2010 op en was sindsdien ook CEO van het bedrijf. Onder zijn bewind groeide de keten uit tot de tweede grootste fietsenverkoper van België, na Decathlon. Begin dit jaar stapte hij echter op als CEO en sinds augustus is hij minderheidsaandeelhouder bij het bedrijf.

 

“Ik ben opgestapt omdat ik zin had in iets anders”, zegt Winkelmans aan De Tijd. “Ik wou een ondernemer zijn, geen CEO van een groot bedrijf met 31 winkels. Sinds enkele maanden investeer ik in start-ups als Rymnd - modieuze kleren voor sporters - en lunch@school, de HelloFresh voor scholen, zeg maar.”

 

Na Winkelmans volgden er twee CEO’s, die even snel vertrokken als ze gekomen waren. Daarna besloot de familie Verhaeren (de nieuwe meerderheidsaandeelhouder en ook de mensen achter bouwbedrijf Viabuild) om Alain Beyens aan te stellen. Die is bestuurder bij datzelfde Viabuild en was tot eind 2016 CEO bij de Roode Pelikaan.

 

Nieuwe hoofdzetel

“We willen Fiets! klaarmaken voor de volgende groeifase”, aldus Beyens. “Winkelmans had het visionaire plan om een fietswinkel in Gent uit te bouwen tot een grote fietsenketen met 45 miljoen euro omzet. Chapeau. Maar een bedrijf in een groeifase heeft op een bepaald moment een nieuwe managementstijl nodig. Winkelmans heeft in samenspraak met de raad van bestuur een stap opzijgezet.”

 

Die nieuwe groeifase komt er dankzij een kapitaalsverhoging van 2,5 miljoen euro van afgelopen zomer. Die moest liquiditeitsproblemen oplossen, maar een groot deel van het geld zal ook gebruikt worden om te investeren in de IT-infrastructuur en een nieuwe hoofdzetel in Temse. “We investeren er in een centraal magazijn en een centrale werkplaats. Daar zullen alle herstellingen van de e-bikes - goed voor meer dan 60% van de omzet - worden geconcentreerd. Zo kan het personeel in de winkels zich op de minder technologische reparaties van gewone fietsen richten.”

 

Daarnaast wil Beyens ook snel uitbreiden naar Brussel en Wallonië, en wordt er gedacht aan verdere uitbreiding in het buitenland, al zijn er op dat vlak nog geen concrete plannen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hema onthoofdt eigen franchiseorganisatie

10/08/2018

Hema heeft de franchiseovereenkomst met de ondernemers aan het hoofd van haar franchiseorganisatie, samen goed voor 24 winkels, opgezegd. Er is al een tijdje fikse ruzie over de bijdrage die franchisenemers moeten afstaan voor onlineverkopen. 

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.