Shoppers aantrekken en omzetten in kopers? | RetailDetail

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?
Shutterstock.com

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

 

Veranderend retaillandschap

Winning at the moment of purchase”, zo luidt de titel van het Trade & Shopper Marketing Congress dat RetailDetail en LD&Co samen organiseren op 12 juni. Het is een onmisbaar congres van en voor mensen die met sell-out bezig zijn, ongeacht of hun titel category manager, trade of shopper marketeer, business development manager... is. “We gaan na wat er leeft in het vak en brengen testimonials van experten en ervaren professionals.  Op die manier krijgen de deelnemers inzicht en inspiratie die hen kan helpen in het uitvoeren van hun vak”, zegt Luc Desmedt, zaakvoerder van LD&Co.

 

Dat vak wordt er niet eenvoudiger op: “Door de complexiteit van de customer journey is het niet evident om op alle belangrijke 'touchpoints' even prominent aanwezig te zijn. Het moment van de aankoop is zo mogelijk nog crucialer geworden. Daarbij komt dat de samenwerking met retailers er niet simpeler op wordt: het retaillandschap wordt grondig hertekend, de onderlinge concurrentie is bikkelhard en de verwachtingen tegenover leveranciers liggen steeds hoger.”

 

Grote uitdagingen

Ook in deze turbulente tijden blijven de basisregels van retail wel gelden: shoppers aantrekken en ervoor zorgen dat ze kopers worden, zowel op winkelniveau als per categorie, dat is waar het om draait. Voor leveranciers is een grondige kennis van hun categorie, van retailers en shoppers dan ook onontbeerlijk. “Die inzichten moet je bovendien pragmatisch doorvertalen naar een efficiënt sell-outplan dat rekening houdt met de praktische mogelijkheden en beperkingen van de retailers.”

 

De meeste leveranciers erkennen vandaag het belang van sell-outmanagement binnen de commerciële strategie wel, maar worstelen nog vaak met de optimale invulling ervan, meent Desmedt. “Trade marketing is een relatief nieuwe, afzonderlijke tak van sport, met eigen regels en met specifieke organisatorische, strategische en tactische uitdagingen. Wat is de plaats van trade marketing in de organisatie? Hoe verloopt de interactie met sales en marketing? Welke bevoegdheden krijgt de afdeling? Is er voldoende ruimte om de business vanuit categorieperspectief te bekijken en niet louter vanuit merkenperspectief? Welke rol speelt trade marketing in de contacten met retailers? Welke data wil je verzamelen en hoe ga je ze analyseren? Hoe kan je het promotiebeleid optimaliseren? Wat is het ideale planogram voor de categorie?”

 

Bekende namen

Het Trade & Shopper Marketing Congress biedt een uniek forum om inzichten en ervaringen te delen die kunnen helpen om deze grote uitdagingen aan te pakken, en ook de mogelijkheid om vakgenoten te ontmoeten. Het programma benadert het thema vanuit verschillende invalshoeken en brengt een mix van grotere en minder grote spelers, waaronder Coca-Cola European Partners, McCain Foods Belgium, Mondelēz International, Philips Lighting Benelux en Daltix, een veelbelovende start-up die in staat is om op een zeer efficiënte en snelle manier waardevolle data te genereren.

 

Het Trade & Shopper Marketing Congress vindt plaats op dinsdag 12 juni in Living Tomorrow in Vilvoorde. Via deze link vind je meer informatie over het congress en kan je tickets bestellen. Wacht niet te lang, want vol is vol!

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.