Sociaal akkoord bij Carrefour in Frankrijk | RetailDetail

Sociaal akkoord bij Carrefour in Frankrijk

Sociaal akkoord bij Carrefour in Frankrijk
Shutterstock

Terwijl bij Carrefour België bonden en directie deze week een eerste keer rond de tafel hebben gezeten, is er in Frankrijk al een akkoord getekend over het sociaal plan en de vrijwillige vertrekkers.

 

4.500 banen weg in Frankrijk

Eind januari kondigde CEO Alexandre Bompard een grote reorganisatie aan bij Carrefour. Op de Parijse hoofdzetel zouden 2400 banen worden geschrapt via vrijwillig vertrek en tegelijk zouden 273 voormalige Dia-discountwinkels in Frankrijk sluiten of worden verkocht. Daarbij zijn nog eens 2100 banen betrokken.

 

Na de stakingen van eind maart zijn de onderhandelingen in een stroomversnelling geraakt. De medewerkers van de Dia-winkels die Carrefour niet heeft kunnen verkopen, krijgen “drie volwaardige jobvoorstellen, waarvan minstens twee binnen de Carrefour-groep, en dat zo dicht mogelijk bij huis”, zo zijn bonden en directie overeengekomen.

 

De medewerkers die het bedrijf vrijwillig verlaten, genieten “financiële begeleidende maatregelen” boven op wat reeds voorzien was in de geldende collectieve arbeidsovereenkomsten en de bedrijfsakkoorden. Dat moet de betrokkenen helpen om “een persoonlijk project in de vorm van een job in loondienst of de oprichting van een bedrijf” te realiseren. Ook over vervroegde pensionering zijn afspraken gemaakt.

 

Drie vakbonden (FO, CGC en CFTC) hebben de akkoorden ondertekend, twee niet (CFDT en CGT). Maar aangezien de ondertekenaars een meerderheid van personeelsleden vertegenwoordigen, treden beide akkoorden in werking vanaf 1 juli, na groen licht van de arbeidsadministratie.

 

Sociaal overleg gestart bij Carrefour België

In België zijn ze nog lang niet zo ver: dinsdag hebben bonden en directie pas voor het eerst rond de tafel gezeten. Het werd een aftastend gesprek dat in een constructieve sfeer verliep, zo viel na afloop te horen. “We willen begrijpen wat de directie wenst en we hebben onze eisen overgemaakt”, zei Myriam Delmée van de socialistische vakbond Setca (BBTK).

 

Op 3 mei staat een ondernemingsraad gepland. De bonden verwachten dan meer informatie en antwoorden “om onderhandelingen te starten met een concrete en begrijpbare basis”. Bij Carrefour België staan 1233 banen op de tocht, maar volgens de recentste berichten zouden 191 banen alsnog gered kunnen worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

Lidl aansprakelijk voor zelfdoding medewerker

05/07/2018

Discountketen Lidl is in Frankrijk aansprakelijk gesteld voor de zelfdoding van een onderhoudstechnicus in een distributiecentrum, intussen drie jaar geleden.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.