Aandeelhouders ‘not amused’ met salarisverhoging Unilever-CEO

Aandeelhouders ‘not amused’ met salarisverhoging Unilever-CEO

Aandeelhouders ‘not amused’ met salarisverhoging Unilever-CEO
Shutterstock

Liefst één op de drie Angelsaksische aandeelhouders van Unilever heeft gisteren tegen het voorgestelde remuneratieplan bij Unilever gestemd. Vandaag is het aan de beleggers in het Nederlandse deel van het vooralsnog Brits-Nederlandse bedrijf om over het plan te stemmen.

 

Brits verzet

Unilever had de aandeelhouders in Londen gevraagd het licht op groen te zetten voor een flinke loonsverhoging voor topman Paul Polman en diens financiële rechterhand, CFO Graeme Pitkethly. “De Nederlander nam vorig jaar met ruim 11 miljoen euro al tientallen procenten meer mee naar huis. In het nieuwe voorstel stijgt zijn vaste beloning nog eens 5% en de maximale bonus met 23%”, zo schrijft de Nederlandse zakenkrant FD. Daardoor zou Polmans salaris tot een kleine 14 miljoen euro kunnen stijgen.

 

Volgens de remuneratiecommissie van Unilever was een hoger vast salaris wenselijk omdat Unilever “uit de pas loopt met vergelijkbare bedrijven in het VK en Europa”, aldus nog FD. De salarisstijging zou ook de zoektocht naar een geschikte opvolger van Polman moeten vergemakkelijken. Het plan stoot echter op flink verzet van onder meer de British Investment Association (die de grote Britse beleggers vertegenwoordigt) en van de invloedrijke Amerikaanse stemadviseur ISS. Die laatste vreest dat de hogere vaste beloning voor de toplui ook andere vaste vergoedingen zal opdrijven, en kon dus 35,81% van de aandeelhouders in Londen overtuigen.

 

Vandaag alle ogen op Rotterdam

Het is nu uitkijken naar de reactie van de Nederlandse aandeelhouders, die vandaag in Rotterdam samenkomen. Hoe dan ook, “dit soort uitslagen zie je niet vaak”, zegt David Tomic van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters in FD: “Het is een heel duidelijk signaal dat Unilever te ver is gegaan met het beloningsplan.”

 

“De Angelsaksische onvrede over Unilever roept ook vragen op over het aankomende vertrek van het bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk. Daar mogen beleggers in september over stemmen en als de Londense algemene vergadering van aandeelhouders van deze week een voorbode is, krijgt Unilever daar nog een flinke kluif aan”, besluit de zakenkrant.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.