Aandeelhouders ‘not amused’ met salarisverhoging Unilever-CEO

Aandeelhouders ‘not amused’ met salarisverhoging Unilever-CEO

Aandeelhouders ‘not amused’ met salarisverhoging Unilever-CEO
Shutterstock

Liefst één op de drie Angelsaksische aandeelhouders van Unilever heeft gisteren tegen het voorgestelde remuneratieplan bij Unilever gestemd. Vandaag is het aan de beleggers in het Nederlandse deel van het vooralsnog Brits-Nederlandse bedrijf om over het plan te stemmen.

 

Brits verzet

Unilever had de aandeelhouders in Londen gevraagd het licht op groen te zetten voor een flinke loonsverhoging voor topman Paul Polman en diens financiële rechterhand, CFO Graeme Pitkethly. “De Nederlander nam vorig jaar met ruim 11 miljoen euro al tientallen procenten meer mee naar huis. In het nieuwe voorstel stijgt zijn vaste beloning nog eens 5% en de maximale bonus met 23%”, zo schrijft de Nederlandse zakenkrant FD. Daardoor zou Polmans salaris tot een kleine 14 miljoen euro kunnen stijgen.

 

Volgens de remuneratiecommissie van Unilever was een hoger vast salaris wenselijk omdat Unilever “uit de pas loopt met vergelijkbare bedrijven in het VK en Europa”, aldus nog FD. De salarisstijging zou ook de zoektocht naar een geschikte opvolger van Polman moeten vergemakkelijken. Het plan stoot echter op flink verzet van onder meer de British Investment Association (die de grote Britse beleggers vertegenwoordigt) en van de invloedrijke Amerikaanse stemadviseur ISS. Die laatste vreest dat de hogere vaste beloning voor de toplui ook andere vaste vergoedingen zal opdrijven, en kon dus 35,81% van de aandeelhouders in Londen overtuigen.

 

Vandaag alle ogen op Rotterdam

Het is nu uitkijken naar de reactie van de Nederlandse aandeelhouders, die vandaag in Rotterdam samenkomen. Hoe dan ook, “dit soort uitslagen zie je niet vaak”, zegt David Tomic van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters in FD: “Het is een heel duidelijk signaal dat Unilever te ver is gegaan met het beloningsplan.”

 

“De Angelsaksische onvrede over Unilever roept ook vragen op over het aankomende vertrek van het bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk. Daar mogen beleggers in september over stemmen en als de Londense algemene vergadering van aandeelhouders van deze week een voorbode is, krijgt Unilever daar nog een flinke kluif aan”, besluit de zakenkrant.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.