Belgisch fonds dicht bij overname HEMA | RetailDetail

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA
© EQRoy / Shutterstock.com

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

 

Dan toch een gegadigde

De Telegraaf pakt uit met het nieuws dat de Brusselse investeerders het Nederlandse vlaggenschip zouden willen overnemen van de huidige Britse eigenaar Lion Capital, die HEMA in 2007 voor 1,1 miljard euro overnam van Maxeda. De krant verwijst daarvoor naar vier bronnen binnen de retailsector en de financiële wereld. Vorige maand klonk het nochtans nog dat de vraagprijs (die rond 1,2 miljard euro zou bedragen) te hoog was voor de geïnteresseerde partijen

 

Lion wou al langer af van de Nederlandse keten, maar vond (tot nu?) nooit een passende koper. De laatste jaren voerde HEMA wel een forse internationale expansie om de verkoopprijs op te drijven. Zo lanceerde de keten eind vorig jaar plannen voor 150 nieuwe Spaanse en 70 nieuwe Duitse winkels en begin dit jaar volgde de expansie buiten Europa met een winkel in Dubai. 

 

Dankzij die expansie groeide de omzet sterk: in het afgelopen kwartaal groeide de omzet nog met 3,5% naar 1,24 miljard euro. Vorig jaar leed de keten wel een verlies van 30,9 miljoen euro, maar Hema wees erop dat het leeuwendeel daarvan te maken had met kosten voor de voorbereiding van de verkoop: in de twee laatste kwartalen van vorig jaar werd echter wél een mooie winst geboekt. 

 

Koper is Belgisch fenomeen

Koper Core Equity Holdings is een nog jonge Brusselse investeringsmaatschappij die vorig jaar toch een miljard euro ophaalde in wat volgens de Institutional Investor "de grootste debuterende fundraiser" was. De groep werd opgezet door vier ex-Bain Capital'ers. Die Amerikaanse financiële reus heeft onder andere Burger King, Domino's Pizza, Dunkin' Donuts, Toys R Us en Warner Music onder zijn hoede gehad.

 

Volgens de Financial Times is Core Equity een speciaal geval in de private-equitywereld, die meestal binnen de vijf jaar weer van zijn aankopen af wil. Core Equity wil zijn bedrijven echter minstens tien jaar vasthouden, omdat dat "een betere manier is om bedrijven op lange termijn te beheren". 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.