Belgisch fonds dicht bij overname HEMA | RetailDetail

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA
© EQRoy / Shutterstock.com

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

 

Dan toch een gegadigde

De Telegraaf pakt uit met het nieuws dat de Brusselse investeerders het Nederlandse vlaggenschip zouden willen overnemen van de huidige Britse eigenaar Lion Capital, die HEMA in 2007 voor 1,1 miljard euro overnam van Maxeda. De krant verwijst daarvoor naar vier bronnen binnen de retailsector en de financiële wereld. Vorige maand klonk het nochtans nog dat de vraagprijs (die rond 1,2 miljard euro zou bedragen) te hoog was voor de geïnteresseerde partijen

 

Lion wou al langer af van de Nederlandse keten, maar vond (tot nu?) nooit een passende koper. De laatste jaren voerde HEMA wel een forse internationale expansie om de verkoopprijs op te drijven. Zo lanceerde de keten eind vorig jaar plannen voor 150 nieuwe Spaanse en 70 nieuwe Duitse winkels en begin dit jaar volgde de expansie buiten Europa met een winkel in Dubai. 

 

Dankzij die expansie groeide de omzet sterk: in het afgelopen kwartaal groeide de omzet nog met 3,5% naar 1,24 miljard euro. Vorig jaar leed de keten wel een verlies van 30,9 miljoen euro, maar Hema wees erop dat het leeuwendeel daarvan te maken had met kosten voor de voorbereiding van de verkoop: in de twee laatste kwartalen van vorig jaar werd echter wél een mooie winst geboekt. 

 

Koper is Belgisch fenomeen

Koper Core Equity Holdings is een nog jonge Brusselse investeringsmaatschappij die vorig jaar toch een miljard euro ophaalde in wat volgens de Institutional Investor "de grootste debuterende fundraiser" was. De groep werd opgezet door vier ex-Bain Capital'ers. Die Amerikaanse financiële reus heeft onder andere Burger King, Domino's Pizza, Dunkin' Donuts, Toys R Us en Warner Music onder zijn hoede gehad.

 

Volgens de Financial Times is Core Equity een speciaal geval in de private-equitywereld, die meestal binnen de vijf jaar weer van zijn aankopen af wil. Core Equity wil zijn bedrijven echter minstens tien jaar vasthouden, omdat dat "een betere manier is om bedrijven op lange termijn te beheren". 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Miljoenenboete voor Hema in geschil met Levi’s

17/05/2018

Winkelketen Hema moet een boete van liefst 4,4 miljoen euro betalen aan jeansmerk Levi’s. Dat was naar een rechter in Brussel gestapt omdat Hema het V-vormige stiksel van Levi’s op zijn eigen collectie had laten aanbrengen.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.