Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op | RetailDetail

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op
© Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse winkelketen en holding Blokker. CEO Casper Meijer maakt vandaag bekend dat hij eind juni opstapt bij Blokker Holding, CEO Belux Bernd Bosch vertrekt zelfs meteen.

 

Verschil in toekomstverwachtingen

Het vertrek van Meijer werd zopas bekendgemaakt via een persbericht van de Blokker-holding, dat spreekt over "uiteenlopende verwachtingen tussen de aandeelhouders, de Raad van Commissarissen en hemzelf over de snelheid van de veranderingen en de onderliggende financiële resultaten." Meijer zou nog wel twee maanden aanblijven om zijn opvolger Michel Witteveen (momenteel voorzitter van diezelfde raad van commissarissen) in te werken. 

 

Vorig jaar besliste de Blokker-holding om enkel de gelijknamige keten te houden en de andere ketens te verkopen. De directie lijkt nu ontevreden over de snelheid waarmee de strategiewijziging plaatsvindt, valt op te maken uit het persbericht. Meijer werkte sinds 2015 voor Blokker en was iets meer dan twee jaar lang voorzitter van de raad van bestuur bij de holding. In augustus 2017 nam hij daar ook de taak van directievoorzitter van de Blokker-keten bij: ook die taak gaat nu naar Witteveen.

 

Strategiewijziging

De topman van Blokker België-Luxemburg, Bernd Bosch, is gisteren al opgestapt. Dat vernam de redactie van RetailDetail in de wandelgangen. Op zijn LinkedIn-profiel zijn ook alle verwijzingen naar het Nederlandse bedrijf weggehaald

 

RetailDetail-stichter Jorg Snoeck is echter niet verrast: hij ziet het als een "voorbode op de cijfers die Blokker in de komende weken gaat (moeten) presenteren." De overname van de best presterende Xenos-winkels door Casa was een veeg teken, meent Snoeck: "De belofte was dat, indien de eerste resultaten succesvol bleken, Casa ook de andere winkels van Xenos zou overnemen. Gebeurt dat niet, dan heeft Casa de beste winkels kunnen uitkiezen en blijft Blokker zitten met de slechtst presterende. Daar gaan ze ook geen overnemer meer voor vinden, want binnen dat segment is er gewoon een overschot aan winkels."

 

Momenteel heeft Blokker nog vijf winkelformules in handen (naast Blokker zijn dat ook Maxi Toys, Marskramer, Big Bazar en een deel van Xenos). Het bedrijf is actief in acht landen en haalt dankzij de 13.000 werknemers in 1400 winkels een omzet van net geen twee miljard euro (cijfers voor 2016). De keten werd in 1896 opgericht en nam bijna precies een jaar geleden afscheid van het laatste lid van de stichtersfamilie

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.