Niet Amazon, maar Walmart neemt Indiase marktleider over | RetailDetail

Niet Amazon, maar Walmart neemt Indiase marktleider over

Niet Amazon, maar Walmart neemt Indiase marktleider over
© Larich / Shutterstock.com

Ondanks een verleidelijk aanzoek van Amazon gaat de Indiase e-tailer Flipkart toch over in handen van Walmart en - opvallend - Google-eigenaar Alphabet. Voor 15 miljard dollar krijgen de Amerikanen zowat 75% van de aandelen in Flipkart in handen.

 

Nog wel wat struikelstenen

Helemaal rond is de deal nog niet: pas binnen een week zou het zo ver zijn en de voorwaarden kunnen dus nog steeds wijzigen (en zo een verkoop toch nog onmogelijk maken), aldus insiders. Bovendien moeten mededingingsautoriteiten hun zegen nog geven, al was precies dat mogelijk de grote struikelsteen voor het rivaliserende bod van Amazon. Bloomberg meldt immers dat de raad van bestuur van Flipkart vreesde dat een fusie tussen de nummers één en twee in India sowieso een njet zou krijgen van de bevoegde instanties.

 

De overname door rivalen Walmart en Google zou een smadelijke nederlaag zijn voor Amazon, dat vorige week met een genereus bod probeerde een voet tussen de deur te krijgen in India. Analisten wezen dan ook op het belang van het op één na grootste land ter wereld voor Amazon, nadat het bedrijf eerder al zijn nederlaag moest toegeven op 's werelds allergrootste markt: in China zijn Alibaba en JD.com namelijk onaantastbaar - en Walmarkt kocht zichzelf twee jaar geleden al in bij die laatste.

 

Voor Walmart is het dan weer een bekroning van de erg risicovolle strategie om alles in te zetten op de Indiase markt. Om fondsen daarvoor bijeen te krijgen, verkochten de Amerikanen onlangs zelfs hun Britse keten Asda aan Sainsbury's.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.