Niet Amazon, maar Walmart neemt Indiase marktleider over

Niet Amazon, maar Walmart neemt Indiase marktleider over

Ondanks een verleidelijk aanzoek van Amazon gaat de Indiase e-tailer Flipkart toch over in handen van Walmart en - opvallend - Google-eigenaar Alphabet. Voor 15 miljard dollar krijgen de Amerikanen zowat 75% van de aandelen in Flipkart in handen.

 

Nog wel wat struikelstenen

Helemaal rond is de deal nog niet: pas binnen een week zou het zo ver zijn en de voorwaarden kunnen dus nog steeds wijzigen (en zo een verkoop toch nog onmogelijk maken), aldus insiders. Bovendien moeten mededingingsautoriteiten hun zegen nog geven, al was precies dat mogelijk de grote struikelsteen voor het rivaliserende bod van Amazon. Bloomberg meldt immers dat de raad van bestuur van Flipkart vreesde dat een fusie tussen de nummers één en twee in India sowieso een njet zou krijgen van de bevoegde instanties.

 

De overname door rivalen Walmart en Google zou een smadelijke nederlaag zijn voor Amazon, dat vorige week met een genereus bod probeerde een voet tussen de deur te krijgen in India. Analisten wezen dan ook op het belang van het op één na grootste land ter wereld voor Amazon, nadat het bedrijf eerder al zijn nederlaag moest toegeven op 's werelds allergrootste markt: in China zijn Alibaba en JD.com namelijk onaantastbaar - en Walmarkt kocht zichzelf twee jaar geleden al in bij die laatste.

 

Voor Walmart is het dan weer een bekroning van de erg risicovolle strategie om alles in te zetten op de Indiase markt. Om fondsen daarvoor bijeen te krijgen, verkochten de Amerikanen onlangs zelfs hun Britse keten Asda aan Sainsbury's.