Gunstig (tussen)advies voor Brussels Neo-project

Gunstig (tussen)advies voor Brussels Neo-project

Gunstig (tussen)advies voor Brussels Neo-project
NeoBrussels.com

De Overlegcommissie van het Brussels Gewest heeft een gunstig advies uitgebracht voor de aanvraag van het stedenbouwkundig attest van Neo, het grote herbestemmingsproject op de Heizelvlakte waar ook een groot shoppingcenter moet verrijzen.

 

70.000 m² grote ‘Mall of Europe’

Docks Bruxsel, Uplace en Neo: drie megawinkelcomplexen in en rond het Brusselse. Het eerste staat er al (en werd onlangs verkocht), maar of het tweede er komt, is na het 'njet' van de Raad van State hoogst twijfelachtig. Ook al is het project nog niet opgegeven.

 

Het derde project ‑ met een 70.000 m² groot megashoppingcenter, aangevuld met kantoren, woningen, een rusthuis, kinderdagverblijven, horeca, binnen- en buitenpretparken en een bioscoop ‑ krijgt ook al langer kritiek. Er werden zelfs meer dan 200 bezwaarschriften ingediend tegen het al dan niet verlenen van een stedenbouwkundig advies.

 

Maar Brussel blijft koppig doorzetten. Deze week raakte bekend dat de Overlegcommissie een gunstig advies heeft uitgebracht voor de aanvraag van het stedenbouwkundig attest van Neo. In die commissie zetelen ambtenaren uit de verschillende administraties van het Brussels Gewest. “Rechter en partij”, klinkt het bij Unizo. “Een onafhankelijk advies moest hier dus niet verwacht worden.”

 

“Lachwekkende voorwaarden”

De ondernemersorganisatie kon het advies inkijken en bestempelt dat als “ondraaglijk licht” en vol “lachwekkende voorwaarden”. Om het mobiliteitsprobleem op te lossen moeten er bijvoorbeeld meer fietsstallingen komen, maar tegelijk bepleit de commissie ook een nieuwe verbindingsweg van aan de A12 door het Osseghempark. "Daaruit blijkt zwart op wit dat dit shoppingcentrum het vooral moet hebben van een optimale bereikbaarheid met de wagen", zegt Unizo-topman Danny Van Assche. “Nochtans heeft de Brusselse politiek het idee van zo’n verbindingsweg eerder afgeschoten.”

 

Unizo vreest dan ook voor een compleet verkeersinfarct als het Neo-project er komt. “Deze ‘Mall of Europe’ wordt door de strot van de Brusselaars en de Vlamingen geduwd, zonder dat ook maar één politicus kan, of zelfs wil, aantonen wat de meerwaarde hiervan is. Dit project wordt door iedereen doodgezwegen omdat het onverdedigbaar is", besluit Danny Van Assche.

 

Vorige week nog raakte bekend dat Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege de deur op een kier houdt voor een Vlaams belangenconflict tegen het Brusselse winkel- en congrescentrum Neo. De bal ligt nu in het kamp van de Brusselse regering, dat het licht al dan niet op groen moet zetten voor het stedenbouwkundig attest. Wordt vervolgd…

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.