Jumbo bant mogelijk gevaarlijke kleurstoffen uit kinderproducten

Jumbo bant mogelijk gevaarlijke kleurstoffen uit kinderproducten
hans engbers / Shutterstock.com

Supermarktketen Jumbo heeft besloten om een aantal omstreden E-nummers uit producten voor kinderen te halen. Het gaat om kleurstoffen die mogelijk schadelijk zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Te weinig aanwijzingen voor verbod

De kleurstoffen werden onderzocht door de University of Southampton, waar onderzoekers tot de conclusie kwamen dat de kleurstoffen kunnen leiden tot hyperactiviteit en verminderde concentratie bij kinderen van acht tot negen jaar oud. Volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid zijn er echter niet genoeg aanwijzingen om de producten te verbieden.

 

Foodwatch heeft echter toch aan supermarktketens gevraagd om zelf het heft in handen te nemen en de stoffen niet meer te gebruiken. "Het wordt na vijf jaar tijd dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen", zegt een woordvoerder aan Omroep Brabant. "Albert Heijn en Jumbo moeten geen risico's willen nemen met de gezondheid van kinderen, enkel om een fel kleurtje aan snoep of frisdrank te geven."

 

Jumbo heeft in ieder geval al de producten van het eigen huismerk aangepast en het is in gesprek met A-merken om ook daar de zes mogelijk onveilige E-nummers te laten verwijderen. Jumbo verwacht dat tegen eind 2015 de kleurstoffen uit alle producten voor kinderen zijn verdwenen.

 

Albert Heijn laat dan weer weten dat het geen producten van het eigen merk en voor kinderen met de betreffende kleurstoffen verkoopt. Het heeft wel een dertigtal producten van A-merken waar de E-nummers in te vinden zijn.

Tags: