Jumbo ziet omzet met liefst 26% stijgen | RetailDetail

Jumbo ziet omzet met liefst 26% stijgen

Jumbo ziet omzet met liefst 26% stijgen

De consumentenomzet van supermarktketen Jumbo steeg dit boekjaar met 26 procent tot 4,823 miljard euro. Die grote sprong komt deels door de ombouw van C1000-winkels, maar ook de autonome groei van Jumbo komt met 3,5% ruim uit boven de marktgroei van circa 0%.

C1000 blijft (gepland) afkalven

De keerzijde van de medaille is uiteraard dat de omzet van C1000 met liefst 38% daalde tot net geen twee miljard euro, door de geplande afname van het aantal C1000-winkels van 267 tot 124. De autonome omzet van C1000 daalde met drie procent ten opzichte van 2013, voor een formule in afbouw nog altijd tevredenstellend volgens Jumbo Groep Holding. De geconsolideerde omzet van de holding over 2014 bedroeg 6,816 miljard euro, goed voor 20 procent marktaandeel in Nederland.

 

Het succes van het familiebedrijf komt volgens CEO Frits van Eerd door de wekelijkse opening van nieuwe Jumbo winkels, maar ook door acties rond het WK, de Nieuwe Standaard Kip en de Kerstactie. “Nederland weet de Jumbo formule van grootste assortiment, beste service en laagste prijzen steeds vaker te vinden en steeds meer te waarderen. Dat Jumbo als winnaar naar voren kwam in het GfK Kerstrapport 2014 is daarvan het bewijs en voelt als een kroon op ons werk”, aldus Van Eerd.

 

Een grote stap voorwaarts zag Van Eerd ook in de opening van de Foodmarkt in Amsterdam Noord, die klanten "beleving biedt op het gebied van gezond, vers, lekker en goedkoop eten". De Jumbo-topman is tevreden over de eerste resultaten van Jumbo.com en de nieuwe Foodmarkt: “Klanten waarderen beide formats en de eerste signalen zijn bijzonder positief.”

 

Nederland telt momenteel 499 Jumbo-winkels en nog 124 C1000-winkels. 197 C1000-winkels zijn al omgebouwd naar Jumbo, terwijl 95 van de 136 verkochte winkels aan Ahold en Coop zijn geleverd. Het overgrote deel van de omgebouwde C1000 winkels zou de verwachte omzetten realiseren en gemiddeld een stijging ten opzichte van de omzet onder het oude logo kennen.

 

Opening 500ste Jumbo

In januari opent in Woerden de 500ste Jumbo-winkel, en ook daarna opent Jumbo wekelijks drie tot vier winkels. Medio komend jaar zijn naar verwachting alle C1000 winkels zijn omgebouwd. Van Eerd: “Daarmee wordt de grootste ombouwoperatie in de Nederlandse retail afgerond. Na ruim vijf jaar integreren en ombouwen van achtereenvolgens Super de Boer en C1000 kunnen we ons weer volledig focussen op de Jumbo-formule en verdere versterking van onze organisatie.”

 

Door voort te gaan op de ingeslagen weg, verwacht Jumbo te kunnen blijven groeien. “De klant zal gefocust blijven op lage prijzen, maar wil daarnaast ook gemakkelijk, lekker, gezond en verantwoord eten. Dit biedt kansen voor ons, omdat de Jumbo-formule met de laagste prijsgarantie daar in voorziet”, klinkt het bij de topman. Wel blijft de concurrentie hevig en de druk op de marges hoog: na jaren van extreme groei komt in 2015 meer focus op kostenbeheersing.

 

Logistiek en omnichannel verder uitgebouwd

Het logistieke netwerk van Jumbo werd dit jaar verder uitgebouwd als onderdeel van de ombouwoperatie. Een aantal distributiecentra is zodanig uitgerust, dat het bedrijf winkels van beide formules efficiënt kan bevoorraden. Het distributiecentrum in Gieten werd overgedragen aan Coop en de distributiefaciliteiten in Raalte worden verbouwd tot een landelijk diepvriescentrum.

 

Jumbo zette in 2014 ook belangrijke stappen in haar omnichannelstrategie: klanten hebben sinds november via jumbo.com toegang tot het grootste online supermarktassortiment van Nederland. Online bestellingen kunnen worden opgehaald bij één van de 28 afhaalpunten, maar dit aantal wordt in de komende maanden fors uitgebreid.

 

Mens, dier en milieu

In september kondigde Jumbo aan om eind 2015 als eerste supermarktketen 100% plofkipvrij te willen zijn. De Nieuwe Standaard Kip is het alternatief voor de reguliere kip: dit langzamer groeiend ras leeft langer en wordt minder zwaar, heeft meer leefruimte en krijgt natuurlijk daglicht. Jumbo streeft ernaar om in 2017 alleen nog duurzamer vlees in het schap te hebben.

 

In de aanloop naar Kerst vroeg Jumbo aandacht voor armoede en eenzaamheid in Nederland. Door het doneren van gerechten bezorgden klanten samen met Jumbo en maatschappelijke organisaties zo’n 330.000 kerstdiners voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.