La Place jaren verwaarloosd om verliezen V&D te dekken

La Place jaren verwaarloosd om verliezen V&D te dekken

Sun Capital, de eigenaar van V&D, heeft jaren restaurantketen La Place verwaarloosd, omdat het te veel geld moest pompen in de warenhuizen van V&D. Vlak voor het faillissement heeft het zelfs geprobeerd om de zelfstandige filialen van La Place van de hand te doen.

Winsten gebruikt om V&D recht te houden

Het nieuws werd door bronnen dicht bij het verhaal gemeld aan De Telegraaf. Retailspecialist Ruper Parker Brady zegt dat iedereen die betrokken was bij de ontwikkeling van La Place met lede ogen moest aanzien hoe er geen geld was voor de restaurantketen.

 

"Ze zagen het voor hun ogen gebeuren. De tafels en stoelen in de vestigingen van La Place staan er al tien jaar. Die hadden al lang vervangen moeten worden. In veel vestigingen hangen stoelen met plakband aan elkaar", zegt hij aan De Telegraaf.


Nochtans was La Place zeker geen onsuccesvolle keten, maar de winsten van het bedrijf werden gebruikt om V&D overeind te houden. Daardoor is de winstgevendheid van La Place door de jaren heen ook onder druk komen te staan.


Jan Willem Grievink, directeur van het FSIN, weet te vertellen dat er plannen waren om La Place uit te breiden naar Duitsland, maar dat de expansie er nooit kwam omdat Sun Capital enkel oog had voor V&D. "Geloof me, dat was een succes geworden. Als ze nou slim waren geweest bij Sun Capital, hadden ze La Place niet zo laten verslonzen. La Place was de parel van de V&D-groep."


Sun Capital had uiteindelijk het plan opgevat om de zelfstandige filialen van La Place van de hand te doen, maar net dan kwam V&D in zwaar weer terecht. Sun Capital zag uiteindelijk geen andere optie meer dan het aanvragen van een faillissement.

Tags: