Ahold steekt cash voortaan in online strategie | RetailDetail

Ahold steekt cash voortaan in online strategie

Ahold steekt cash voortaan in online strategie

Ahold is voor 93 procent klaar met de terugkoop van 1 miljard euro aan aandelen, die het op 3 maart 2011 had afgekondigd. Nu heeft de groep een andere manier om ‘overtollige’ cash te besteden: strategische overnames. Het eerste 'slachtoffer' is alvast Bol.com, voor 350 miljoen euro.

De overnameprijs die Ahold neertelt is nagenoeg gelijk aan de netto-omzet van Bol.com, die in 2011 zo’n 355 miljoen euro bedroeg. “We kopen inderdaad de omzet van Bol.com”, beaamt Ahold’s directievoorzitter Dick Boer. “Een online-bedrijf heeft een andere waardering dan een retailer die met fysieke winkels werkt. Je betaalt voor online een hogere premie ten opzichte van de omzet.”

 

350 miljoen euro: ‘een fantastische prijs’

Desondanks vindt Boer de overnamesom van 350 miljoen euro “een fantastische prijs voor een fantastisch bedrijf”, dat bestaat sinds 1999 en dat in 2003 het break even-punt behaalde. “Sindsdien en vanaf het volledige jaar 2004 zijn we een winstgevende onderneming”, zegt Bol.coms managing director Daniel Ropers. Volgens hem zijn ook "de extreem grote groeimogelijkheden” in de overnameprijs bijgerekend.

 

“Je koopt de toekomst”, reageert Boer, die op 1 maart een jaar aan het roer staat bij Ahold. Hij is met name enthousiast omdat de overname zijns inziens volledig past in Aholds strategie: “Het verbreden van het aanbod en uitbreiding van geografische groei behoren tot de kern van onze strategie. Bol is sinds 2010 actief in België, wij sinds 2011. Albert Heijn moet ook over de landsgrenzen heenkijken. We gaan ons richten op de Benelux, waar ruim 25 miljoen mensen wonen. Daar zit veel toekomstige groei.”

 

Overname op initiatief van Ahold

De overname van Bol.com komt er op initiatief van Ahold: “Ik ken Daniel al langer en zo’n drie jaar geleden hebben we al eens gesproken over de plannen en business modellen voor onze organisaties”, zegt Boer. “Daarna hebben we een tijdlang geen contact gehad. Ahold heeft nu de strategie helder geformuleerd en daarin speelt online groei een heel belangrijke rol. Vandaar ook dat we het initiatief hebben genomen om met Bol.com contact op te nemen.”

 

In 2009, toen Boer en Ropers elkaar spraken, was Bol.com overgenomen door Cyrte Investments en NPM Capital. “We wisten destijds dat we financiële aandeelhouders hadden”, zegt Ropers. “Toen hebben we ook al naar de toekomst gekeken en kwam Ahold er bij ons uit als de gedroomde partner, mochten we door de investeerders verkocht gaan worden. Het kostte ons niet veel moeite om onze investeerders ervan te overtuigen om serieus met Ahold in gesprek te gaan.”

 

AH-winkels als afhaalpunten voor Bol.com

Op de keper beschouwd gaat Ahold nu ook koelkasten, wasmachines en ander witgoed verkopen: dat voegde Bol.com in 2010 immers allemaal aan het assortiment toe. Dit verandert volgens Boer de kern van het bedrijf niet: “Wij hebben in het verleden aangegeven dat Ahold haar klanten wil voorzien van alle dagelijkse behoeften in food en non-food”, zegt Boer. “In de winkels,maar ook online. Dit laatste kunnen we nu sterk doorzetten. In food met Albert.nl en in non-food met Bol.com.”

 

De overname van Bol.com betekent volgens Ahold’s bestuurslid Sander van der Laan echter niet dat het verzorgingsgebied van Albert.nl nu versneld wordt uitgebreid. “We gaan Albert.nl op korte termijn niet landelijk uitrollen, maar het is zeer wel denkbaar dat de Albert Heijnwinkels kunnen dienen als ophaalpunten voor bestellingen van Bol.com. Dat is mogelijk en daarover gaan we praten.”

 

Meer categorieën, meer groei

Er is nog veel mogelijk in Nederland en België, weet Ropers: “Er zijn nog veel categorieën zonder een goed online aanbod. Neem sportartikelen, of producten voor de tuin en rondom het huis. Nederland en België lopen wat betreft online verkopen behoorlijk achter bij Duitsland, Frankrijk en zeker Groot-Brittannië. In de Benelux is nog veel groei te realiseren. De echte groei – de revolutie – die ligt nog voor ons.”

 

Met de overname van Bol.com komt de realisatie van Aholds online doelstellingen ineens een stap dichterbij. Ahold wil in 2015 een online omzet van 1,5 miljard realiseren. Met Bol.com erbij groeit de online omzet nu al ineens tot 850 miljoen euro. Analisten en andere Ahold-watchers hebben zich in de afgelopen jaren meermaals afgevraagd waarom Ahold toch zoveel eigen aandelen heeft ingekocht. Ahold heeft nu alvast een andere besteding voor alle cash die het bedrijf genereert. Hoeveel dat is, wordt bij de bekendmaking van de jaarresultaten op 1 maart duidelijk. Dan viert Dick Boer zijn eerste jaar als bestuursvoorzitter in de wetenschap dat hij gebeiteld zit bij Ahold.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Duitse Otto Group blijft klimmen, van postorder naar chatbots en AR

06/03/2018

De Duitse e-commercespeler Otto Group zag zijn online omzet in het voorbije boekjaar met 10,9% groeien naar 7,76 miljard euro. Het voormalige postorderbedrijf wil nu nog verder investeren in start-ups en technologie. 

Flinke winstgroei voor JD.com

02/03/2018

De Chinese online retailer JD.com is in 2017 opnieuw sterk gegroeid: de omzet ging er bijna met de helft op vooruit en er was opnieuw sprake van winst. Ook voor het eerste kwartaal van 2018 verwacht het opnieuw een groei van meer dan 30%.

Priceminister wordt Rakuten

28/02/2018

Rakuten heeft besloten om zijn Franse merk Priceminister te laten verdwijnen. De webshop gaat verder onder de naam Rakuten, zoals bij het Britse Play.com eerder al gebeurde.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

“We zien platformen als de toekomst van retail” (Jan Huysmans, bol.com)

22/02/2018

Steeds meer retailers bieden hun producten aan op online marktplaatsen, naast hun eigen webshop: zo profiteren ze van e-commerce expertise en een groter bereik. Een succesformule die ook bij bol.com aan hoog tempo groeit.

Colruyt stapt in boodschappendienst van PostNL

20/02/2018

Tweewekelijks brengt de postbode voortaan boodschappen aan huis: in samenwerking met PostNL gaat in Nederland de nieuwe boodschappendienst Stockon van start. De huismerkproducten zijn van Boni (van het Belgische Colruyt).

Back to top