Amazon-klant wordt nu ook pakjesbezorger

Amazon-klant wordt nu ook pakjesbezorger

De Amerikaanse e-commercereus Amazon wil steeds efficiëntere en goedkopere manieren vinden om zijn pakjes bij de klant te krijgen. Binnenkort zet het daar misschien wel u en ik voor in.

Uber voor pakjes

Het is The Wall Street Journal die met het nieuws komt dat de online winkel een app 'On my Way' aan het ontwikkelen is waardoor het, in sommige gevallen, particulieren zal betalen om pakjes af te leveren in plaats van de klassieke koerierdiensten en postbodes.

 

Hoe het werkt? Amazon zou samenwerken met lokale retailers in stedelijke omgevingen om de pakjes te stockeren. Dat kan door ruimte te huren of te werken op basis van een prijs per pakje. Gewone consumenten zouden dan pakjes kunnen oppikken als ze in de buurt zijn, en ze dan afleveren op het adres van degene die het heeft aangekocht. Op die manier kan Amazon de kost voor het verzenden van de pakjes, vorig jaar nog met 31% toegenomen, beter beheersen.

 

Het idee doet heel erg denken aan Uber, die na zijn particuliere taxidiensten ook al met een soortgelijke dienst uitpakt - tot nu toe echter zonder het verhoopte succes. Amazon volgt hiermee ook ideeën waarmee Google en eBay eveneens experimenteren. In 2013 overwoog zelfs Wal-Mart, grote fysieke concurrent van Amazon, al om klanten in te zetten om pakjes te verdelen. Vraag is dus waarom Amazon de dienst binnenshuis zou uitwerken, eerder dan met een bestaand initiatief de handen in elkaar te slaan. Bij Amazon geeft men (voorlopig) echter geen commentaar op het bericht.

Tags: