Amazon werkt aan verschillende fysieke winkelconcepten

Amazon werkt aan verschillende fysieke winkelconcepten

Amazon werkt aan verschillende fysieke winkelconcepten

Amazon heeft al een tijdje een aantal fysieke boekwinkels en met Amazon Go heeft het ook een supermarktconcept zonder kassa’s ontwikkeld. Volgens insiders heeft het echter nog een aantal fysieke winkelconcepten achter de hand.

 

Augmented reality

Amazon zou onder meer nog werken aan winkels waar klanten meubelen of huishoudapparaten kunnen vinden. Het zou daarbij niet gaan over traditionele winkels, maar eerder over showrooms, waar klanten de producten kunnen komen bekijken. Bestellingen worden later dan gewoon aan huis geleverd. De webverkoper wil zo inspelen op de groep consumenten die bepaalde producten nog steeds in het echt willen zien en niet zomaar online bestellen, zoals bijvoorbeeld meubelen.

 

Amazon wil in de winkels ook gebruik maken van heel wat technologie, zoals augmented reality, waardoor klanten meteen kunnen zien hoe de producten in hun huis passen. Daarnaast wil de online retailreus ook een voorbeeld nemen aan Apple en op de proppen komen met een elektronicaketen met de focus op eigen producten.

 

Amazon-supermarktketen in India?

In thuisbasis Seattle wil Amazon naast de pilootwinkel van Amazon Go ook nog twee nieuwe winkels openen, waar klanten zonder uit te stappen snel hun online bestelde boodschappen kunnen ophalen. In India zou er dan weer een volledige supermarktketen op het programma staan, onder de codenaam Project Everest. India is een bijzonder grote markt en eentje die nog wordt gedomineerd door gewone markten op straat. Er is dus ruimte voor een nieuwe supermarktketen en Amazon krijgt heel wat steun van de Indische regering om in dat gat te springen.

 

De kans is echter groot dat een aantal van die projecten bij Amazon nooit het daglicht te zien krijgen. Werknemers binnen het bedrijf worden steevast aangemoedigd om met nieuwe ideeën op de proppen te komen, waarna wordt bekeken of die haalbaar zijn. Daarnaast is Amazon altijd heel karig geweest met informatie rond nieuwe concepten. Toch tonen de verschillende concepten aan dat Amazon steevast op zoek is naar nieuwe manieren om hun klanten te bereiken, naast de online verkoop waar het al een dominante kracht is.

 

Het bedrijf heeft bovendien ingezien dat consumenten minder snel de overstap maken naar het online aankopen van hun dagelijkse boodschappen dan oorspronkelijk gedacht. Amazon steekt al ongeveer 10 jaar flink wat geld in het uitbouwen van Amazon Fresh, maar moet toezien hoe de vooruitgang op dat vlak vrij traag verloopt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Eerste Nederlandse Amazon Prime Day op 16 en 17 juli

03/07/2018

Amazon organiseert zijn jaarlijkse Prime Day, met aanbiedingen voor Prime-leden, voor het eerst in Nederland. Anderhalve dag lang krijgen klanten toegang tot exclusieve kortingen en nieuwe productlanceringen.

Amazon gaat zelf pakjes bezorgen

29/06/2018

Amazon lanceert zijn eigen bezorgdienst in de Verenigde Staten: de online reus wil zo minder afhankelijk worden van pakjesdiensten als UPS en denkt kosten te kunnen besparen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.