ASOS weerlegt aantijgingen over arbeidsomstandigheden

ASOS weerlegt aantijgingen over arbeidsomstandigheden

Internetretailer ASOS staat in het oog van de storm nu een Brits parlementslid een onderzoek eist naar de arbeidsomstandigheden bij de logistieke onderaannemer XPO. De retailer ontkent de aantijgingen in alle toonaarden.

 

“Het nieuwe Sports Direct”

Het was de socialist Owen Smith die, in navolging van enkele vakbonden, de kat de bel aanbond. Smith, die een gooi doet naar het voorzitterschap van Labour, eist een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden bij ASOS. Hij noemt de retailer zelfs “het nieuwe Sports Direct”. Die sportketen moest zich in juni nog verantwoorden voor soortgelijke aantijgingen.

 

Ook bij ASOS klagen de Britse vakbonden al langer de “ondraaglijke werkdruk” aan bij ASOS en het “schrikbewind” dat er heerst op de werkvloer: “De mensen zijn bang omdat ze in een systeem werken waarbij ze op elk moment hun baan kunnen verliezen.”

 

Maar het management ontkent. “Wij zijn verbaasd over de aantijgingen van Owen. Dit is het eerste dat we van hem horen en hij heeft nog nooit een voet in ons distributiecentrum gezet”, reageert een woordvoerder van ASOS.

 

“Wij werken ongelooflijk hard samen met XPO (het logistieke bedrijf dat de site beheert, nvdr.) om een positieve, ondersteunende en gezonde werkomgeving te creëren voor het team in Barnsley. Zoals we al vaker uitdrukkelijk hebben gezegd: wij werken niet met contracten zonder uren, onze mensen kunnen naar het toilet gaan of iets te drinken halen wanneer zij dat willen én we betalen meer dan het minimumloon.”