Binnenkort kaartlezer nodig voor online betalingen boven 10 euro?

Binnenkort kaartlezer nodig voor elke online betaling boven 10 euro?

Binnenkort kaartlezer nodig voor elke online betaling boven 10 euro?

Volgens sommige bronnen wil de Europese Bankautoriteit een kaartlezer verplichten voor elke online aankoop met een waarde boven 10 euro om fraude tegen te gaan. Banken en webshops vinden de maatregel overdreven.

Probleem voor mobiele betalingen

“Wij vinden dat het gebruik van zo’n kaartlezer moet afhangen van een risicoanalyse die de webshop zelf kan maken via risicomanagement”, zegt woordvoerder Marchand van bankenfederatie Febelfin. Ook bij Emota, de Europese belangengroepering van webshops, klinkt een gelijkaardig signaal. Daar vinden ze dat klanten eenvoudiger moeten kunnen betalen bij webshops die ze vaker bezoeken. Daarnaast wijzen ze er vaker fraude wordt gepleegd met kleinere bedragen en dat de maatregel van de Europese Bankautoriteit op dat vlak dus de bal mis slaat.

 

“De webshops hebben nu een eigen veiligheidsbeleid waarin ze bepalen wanneer de klant zich verder moet identificeren en wanneer niet”, schrijft Maurits Bruggink van Emota in een brief aan de Europese Commissie. “Bovendien houdt dit innovaties tegen die net de ervaring voor klanten bij internetshoppen verbeteren.” Ook voor mobiele betalingen zou de nieuwe maatregel een serieuze domper zijn.

 

De Europese Bankautoriteit komt met de maatregel op vraag van de Europese Commissie, die wil dat de veiligheid van internetbetalingen wordt verbeterd, maar volgens Emota gaat het daar nu te ver in.

 

"Loopt niet zo'n vaart"

Volgens Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, zal het echter niet zo’n vaart lopen. Hij stelt dat de Europese Bankautoriteit enkel een strengere authenticatie wil tijdens de eerste keer dat consumenten een nieuwe one-click betaling instellen. Dat kan via een kaartlezer, maar mogelijk ook via apps.

 

“Bij iDEAL is je identiteit al gekoppeld aan je banknummer. Bij credit cards ligt dat wat ingewikkelder. Wij lopen met dit soort toepassingen voorop, maar er zijn landen in Europa waar dit allemaal minder goed is geregeld. Daarom wil de EBA de regelgeving juist in die landen aanscherpen”, zegt hij aan Emerce.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Europa verklaart wegwerpplastic de oorlog

29/05/2018

Plastic rietjes, wattenstaafjes en ballonstokken zijn bij de eerste slachtoffers in de strijd die de Europese Commissie aanbindt tegen wegwerpplastic. De grootste vervuilers worden verboden.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.