Binnenkort kaartlezer nodig voor elke online betaling boven 10 euro?

Binnenkort kaartlezer nodig voor elke online betaling boven 10 euro?

Volgens sommige bronnen wil de Europese Bankautoriteit een kaartlezer verplichten voor elke online aankoop met een waarde boven 10 euro om fraude tegen te gaan. Banken en webshops vinden de maatregel overdreven.

Probleem voor mobiele betalingen

“Wij vinden dat het gebruik van zo’n kaartlezer moet afhangen van een risicoanalyse die de webshop zelf kan maken via risicomanagement”, zegt woordvoerder Marchand van bankenfederatie Febelfin. Ook bij Emota, de Europese belangengroepering van webshops, klinkt een gelijkaardig signaal. Daar vinden ze dat klanten eenvoudiger moeten kunnen betalen bij webshops die ze vaker bezoeken. Daarnaast wijzen ze er vaker fraude wordt gepleegd met kleinere bedragen en dat de maatregel van de Europese Bankautoriteit op dat vlak dus de bal mis slaat.

 

“De webshops hebben nu een eigen veiligheidsbeleid waarin ze bepalen wanneer de klant zich verder moet identificeren en wanneer niet”, schrijft Maurits Bruggink van Emota in een brief aan de Europese Commissie. “Bovendien houdt dit innovaties tegen die net de ervaring voor klanten bij internetshoppen verbeteren.” Ook voor mobiele betalingen zou de nieuwe maatregel een serieuze domper zijn.

 

De Europese Bankautoriteit komt met de maatregel op vraag van de Europese Commissie, die wil dat de veiligheid van internetbetalingen wordt verbeterd, maar volgens Emota gaat het daar nu te ver in.

 

"Loopt niet zo'n vaart"

Volgens Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, zal het echter niet zo’n vaart lopen. Hij stelt dat de Europese Bankautoriteit enkel een strengere authenticatie wil tijdens de eerste keer dat consumenten een nieuwe one-click betaling instellen. Dat kan via een kaartlezer, maar mogelijk ook via apps.

 

“Bij iDEAL is je identiteit al gekoppeld aan je banknummer. Bij credit cards ligt dat wat ingewikkelder. Wij lopen met dit soort toepassingen voorop, maar er zijn landen in Europa waar dit allemaal minder goed is geregeld. Daarom wil de EBA de regelgeving juist in die landen aanscherpen”, zegt hij aan Emerce.