Duizenden webwinkels nog steeds slecht beveiligd | RetailDetail

Duizenden webwinkels nog steeds slecht beveiligd

Duizenden webwinkels nog steeds slecht beveiligd

Uit een onderzoek van webwinkelbedrijf Byte blijkt dat nog steeds een aanzienlijk aantal webwinkels niet degelijk beveiligd zijn, waardoor het voor hackers te eenvoudig is om de betaalgegevens van de klanten te stelen.

Ook Nederlandse en Belgische sites

In het onderzoek van Byte werd de beveiliging van 300.000 webwinkels wereldwijd bekeken en daaruit bleek dat maar liefst 6.000 van de bekeken webshops gehackt waren. Mogelijk wil dat zeggen dat de betaalgegevens van de klanten op dat moment ook gestolen zijn. “En dit is nog maar een steekproef”, zegt Willem de Groot, hoofd beveiliging bij Byte, aan BNR. “In de praktijk zullen het er naar verwachting nog meer zijn.”

 

Op de lijst van onveilige websites stonden trouwens 16 Belgische en maar liefst 250 Nederlandse webwinkels. In Nederland werd het probleem al grotendeels aangepakt, want momenteel zijn van die 250 webshops er nog maar 87 onveilig. Volgens De Groot komen er wereldwijd wel dagelijks 85 onveilige webwinkels bij.

 

“Met de billen bloot”

De Groot publiceerde de lijst, omdat hij vond dat het publiek recht heeft om te weten welke websites onveilig zijn. Ook Google duidt tegenwoordig onveilige webwinkels in het rood aan, om consumenten te waarschuwen.

 

Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org en tevens voorzitter van de Europese brancheorganisatie voor webwinkels, vindt het alvast terecht dat de winkels publiek worden gemaakt. “Wij ondersteunen en controleren onze leden op dit soort lekken. Wij verwachten daardoor niet dat onze leden hierbij betrokken zijn. Maar als je als webwinkel dit niet goed afschermt, moet je met de billen bloot. Dat vind ik zeker terecht.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.