Europese Commissie stelt algemene online garantieregels

Europese Commissie stelt algemene online garantieregels

De Europese Commissie heeft vandaag voorstellen voorgelegd, die de garantietermijnen bij online winkelen in alle lidstaten moeten gelijk trekken. Zo kunnen zowel consumenten als handelaars eenvoudiger over de grens zaken doen.

Ook nodig voor fysieke winkels

Bij Detailhandel Nederland zijn ze tevreden met het voorstel en zien ze dit als een stap in de juiste richting. "Gelijke regels zorgen voor veel duidelijkheid zodat winkeliers met vertrouwen de grens over kunnen. Nu moeten ze nog rekening houden met 28 verschillende nationale consumentenwetgevingen", zegt Margriet Keijzer van Detailhandel Nederland.


De organisatie wil wel dat de Europese Commissie in de toekomst nog een stapje verder gaat en gelijke regels oplegt voor alle aankopen, ook die in fysieke winkels. Zo wil het vermijden dat er andere garantietermijnen gelden voor producten die via verschillende kanalen werden gekocht.


"Zo kan het voorkomen dat bepaalde producten, zoals een vloer, deels in de winkel worden besteld, en deels online. Dan moeten natuurlijk wel dezelfde garantietermijnen gelden, anders wordt er een onwerkbare situatie gecreëerd."

Tags: