Forse winststijging voor Amazon

Forse winststijging voor Amazon

Amazon heeft er een bijzonder productief eerste kwartaal opzitten: ondanks grote investeringen slaagde het er in om de winst met 40% op te voeren, terwijl ook de omzet er weer met een kwart op vooruit ging.

Investeren in internationale markten

De omzet van Amazon klokte in het eerste kwartaal af op 35,7 miljard dollar (33 miljard euro), 23% hoger dan een jaar eerder. Ook de winst ging fors de hoogte in en kwam uit op 724 miljoen dollar (665 miljoen euro). Het is ondertussen al het achtste kwartaal op rij dat het Amerikaanse e-commercebedrijf winst weet te maken.

 

Eén van de belangrijkste groeifactoren voor Amazon blijft de cloudafdeling Amazon Web Services, die er met 43% op vooruit ging. Daarnaast groeide in de Verenigde Staten het aantal Prime-abonnees met 36% naar tachtig miljoen leden.

 

Ondertussen blijft Amazon wel fors investeren: in het eerste kwartaal stegen de kosten bij het bedrijf dan ook met 24% naar 34,7 miljard dollar (32 miljard euro). Daarbij wordt vooral werk gemaakt van de internationale markten, zoals India. Bij de internationale activiteiten was er dan ook sprake van een groter verlies. Toch lijkt die strategie zijn vruchten af te werpen, want in India is Amazon volgens CEO Jeff Bezos de meest bezochte en snelst groeiende marktplaats.