Google krijgt mogelijk fikse boete van Europese Commissie | RetailDetail

Google krijgt mogelijk fikse boete van Europese Commissie

Google krijgt mogelijk fikse boete van Europese Commissie
Shutterstock

Google mag zich aan een fikse boete verwachten van de Europese Commissie, na een onderzoek dat ongeveer zeven jaar aan de gang is geweest. De internetgigant zou binnen zoekresultaten Google Shopping bevoordeeld hebben.

Acht miljard euro boete?

Zeven jaar geleden werd er een onderzoek opgestart naar Google, nadat een aantal Amerikaanse en Europese concurrenten klachten hadden ingediend wegens vermeende beïnvloeding van zoekresultaten. Google zou zo de eigen shoppingdiensten een voordeel bieden. In april 2015 werd Google ook effectief beschuldigd van onrechtmatige praktijken door de Europese Commissie.

 

Google heeft doorheen de jaren de aantijgingen steeds ontkend, maar zou nu dus dicht bij een veroordeling staan. Boetes in antitrustzaken zoals deze kunnen oplopen tot 10% van de totale omzet van het bedrijf. Voor Google komt dat neer op een bedrag van ongeveer acht miljard euro. Daarnaast zal Google moeten ophouden met de praktijken die volgens de Europese Commissie als illegaal of oneerlijk worden beschouwd.

 

Als het effectief tot een zware boete komt, dan treedt de Europese Unie alvast strenger op dan de Amerikaanse Federal Trade Commission. Die kwam in 2013 tot een minnelijke schikking met Google, iets wat het bedrijf ook een aantal keren probeerde in Europa. Het kwam daarbij echter steeds terug met een nul op het rekest.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Opinie: “Help, er zit een Chinees in mijn broek!”

08/05/2018

Techbedrijven als Alibaba en Amazon gaan er met uw data vandoor, Europa stond erbij en keek ernaar. En de merken en retailers? Die sponsoren de hele operatie, zodat hun grootste concurrenten nog groter worden.

"Europese plastictaks voegt weinig toe"

03/05/2018

Ook Europa doet nu zijn duit in het zakje om de plasticberg te verkleinen, al hoopt het met zijn belasting op verpakkingsplastic ook het eigen budget op te krikken. In België kan het voorstel alvast op weinig enthousiasme rekenen.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Twijfels over verbod op oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen

12/04/2018

De Europese Commissie bindt de strijd aan met een hele reeks oneerlijke handelspraktijken zodat landbouwers en kmo’s meer zekerheid krijgen, maar handelsorganisatie EuroCommerce is niet overtuigd: “De landbouwer zal hierdoor geen cent meer verdienen.”

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.

Producten vaak goedkoper op Amazon dan bij Nederlandse concurrenten

03/04/2018

Producten die zowel in Nederlandse webshops als op Amazon.de te koop zijn, zijn in ongeveer de helft van de gevallen goedkoper bij Amazon. Niet alleen is er de concurrentie van Amazon.de, er gaan ook geruchten dat Amazon.nl en Amazon.be actiever worden.