Google krijgt mogelijk fikse boete van Europese Commissie | RetailDetail

Google krijgt mogelijk fikse boete van Europese Commissie

Google krijgt mogelijk fikse boete van Europese Commissie
Shutterstock

Google mag zich aan een fikse boete verwachten van de Europese Commissie, na een onderzoek dat ongeveer zeven jaar aan de gang is geweest. De internetgigant zou binnen zoekresultaten Google Shopping bevoordeeld hebben.

Acht miljard euro boete?

Zeven jaar geleden werd er een onderzoek opgestart naar Google, nadat een aantal Amerikaanse en Europese concurrenten klachten hadden ingediend wegens vermeende beïnvloeding van zoekresultaten. Google zou zo de eigen shoppingdiensten een voordeel bieden. In april 2015 werd Google ook effectief beschuldigd van onrechtmatige praktijken door de Europese Commissie.

 

Google heeft doorheen de jaren de aantijgingen steeds ontkend, maar zou nu dus dicht bij een veroordeling staan. Boetes in antitrustzaken zoals deze kunnen oplopen tot 10% van de totale omzet van het bedrijf. Voor Google komt dat neer op een bedrag van ongeveer acht miljard euro. Daarnaast zal Google moeten ophouden met de praktijken die volgens de Europese Commissie als illegaal of oneerlijk worden beschouwd.

 

Als het effectief tot een zware boete komt, dan treedt de Europese Unie alvast strenger op dan de Amerikaanse Federal Trade Commission. Die kwam in 2013 tot een minnelijke schikking met Google, iets wat het bedrijf ook een aantal keren probeerde in Europa. Het kwam daarbij echter steeds terug met een nul op het rekest.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.

De smartphone kiest jouw cadeaus op Zalando

06/06/2018

Je smartphone vragen om een cadeautje te zoeken op Zalando, het kan vanaf dit najaar. Zalando en Google werken samen aan een chatbot voor de virtuele Google Assistant, die in elke Android-smartphone zit. De bot helpt je cadeaus kiezen.

Europa verklaart wegwerpplastic de oorlog

29/05/2018

Plastic rietjes, wattenstaafjes en ballonstokken zijn bij de eerste slachtoffers in de strijd die de Europese Commissie aanbindt tegen wegwerpplastic. De grootste vervuilers worden verboden.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.