Google krijgt mogelijk fikse boete van Europese Commissie

Google krijgt mogelijk fikse boete van Europese Commissie

Google mag zich aan een fikse boete verwachten van de Europese Commissie, na een onderzoek dat ongeveer zeven jaar aan de gang is geweest. De internetgigant zou binnen zoekresultaten Google Shopping bevoordeeld hebben.

Acht miljard euro boete?

Zeven jaar geleden werd er een onderzoek opgestart naar Google, nadat een aantal Amerikaanse en Europese concurrenten klachten hadden ingediend wegens vermeende beïnvloeding van zoekresultaten. Google zou zo de eigen shoppingdiensten een voordeel bieden. In april 2015 werd Google ook effectief beschuldigd van onrechtmatige praktijken door de Europese Commissie.

 

Google heeft doorheen de jaren de aantijgingen steeds ontkend, maar zou nu dus dicht bij een veroordeling staan. Boetes in antitrustzaken zoals deze kunnen oplopen tot 10% van de totale omzet van het bedrijf. Voor Google komt dat neer op een bedrag van ongeveer acht miljard euro. Daarnaast zal Google moeten ophouden met de praktijken die volgens de Europese Commissie als illegaal of oneerlijk worden beschouwd.

 

Als het effectief tot een zware boete komt, dan treedt de Europese Unie alvast strenger op dan de Amerikaanse Federal Trade Commission. Die kwam in 2013 tot een minnelijke schikking met Google, iets wat het bedrijf ook een aantal keren probeerde in Europa. Het kwam daarbij echter steeds terug met een nul op het rekest.