Helft meer omzet, helft minder winst én nieuwe CEO voor Alibaba

Helft meer omzet, helft minder winst én nieuwe CEO voor Alibaba

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een omzetgroei van 45% gerealiseerd, al viel de nettowinst wel met 49% terug. Intussen heeft topman Jack Ma een nieuwe CEO aangesteld.

Helft van alle transacties mobiel

Alibaba heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar zijn omzet opgekrikt tot 17,4 miljard yuan (2,5 miljard euro). Mobiele aankopen waren de voorbije drie maanden goed voor 51% van alle transacties, een jaar eerder was dat nog maar 27%. Toch is er enige ontgoocheling te horen, want tegenover de 42% uit het derde kwartaal valt de groei wat magertjes uit. Momenteel maken zo'n 289 miljoen mensen gebruik van het mobiele platform van Alibaba, tegenover 163 miljoen een jaar geleden.

 

De nettowinst halveerde tot iets minder dan 2,9 miljard yuan (410 miljoen euro), wat Alibaba toeschrijft aan kosten als de toekenning van aandelenopties voor het personeel. Na uitzuivering van deze uitzonderlijke kosten zou de winst met 14% zijn toegenomen.

 

Verjonging aan de top

Intussen heeft Alibaba-oprichter Jack Ma laten weten dat Daniel Zhang, sinds september 2013 operationeel directeur, Jonathan Lu vervangt als CEO. Lu wordt als 'vice-chairman' de rechterhand van Ma.

 

De wissel aan de top past in een verjongingsoperatie, zo schrijft Ma in een brief aan zijn medewerkers: "Dit is het begin van een tijdperk waarin de generatie van na 1970 de troepen bij Alibaba Group zal aanvoeren!"

Tags: