Helft meer omzet, helft minder winst én nieuwe CEO voor Alibaba | RetailDetail

Helft meer omzet, helft minder winst én nieuwe CEO voor Alibaba

Helft meer omzet, helft minder winst én nieuwe CEO voor Alibaba

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een omzetgroei van 45% gerealiseerd, al viel de nettowinst wel met 49% terug. Intussen heeft topman Jack Ma een nieuwe CEO aangesteld.

Helft van alle transacties mobiel

Alibaba heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar zijn omzet opgekrikt tot 17,4 miljard yuan (2,5 miljard euro). Mobiele aankopen waren de voorbije drie maanden goed voor 51% van alle transacties, een jaar eerder was dat nog maar 27%. Toch is er enige ontgoocheling te horen, want tegenover de 42% uit het derde kwartaal valt de groei wat magertjes uit. Momenteel maken zo'n 289 miljoen mensen gebruik van het mobiele platform van Alibaba, tegenover 163 miljoen een jaar geleden.

 

De nettowinst halveerde tot iets minder dan 2,9 miljard yuan (410 miljoen euro), wat Alibaba toeschrijft aan kosten als de toekenning van aandelenopties voor het personeel. Na uitzuivering van deze uitzonderlijke kosten zou de winst met 14% zijn toegenomen.

 

Verjonging aan de top

Intussen heeft Alibaba-oprichter Jack Ma laten weten dat Daniel Zhang, sinds september 2013 operationeel directeur, Jonathan Lu vervangt als CEO. Lu wordt als 'vice-chairman' de rechterhand van Ma.

 

De wissel aan de top past in een verjongingsoperatie, zo schrijft Ma in een brief aan zijn medewerkers: "Dit is het begin van een tijdperk waarin de generatie van na 1970 de troepen bij Alibaba Group zal aanvoeren!"

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.