Jack Ma (Alibaba) waarschuwt voor zware impact internet | RetailDetail

Jack Ma (Alibaba) waarschuwt voor zware impact internet

Jack Ma (Alibaba) waarschuwt voor zware impact internet
Shutterstock

Alibaba-CEO Jack Ma heeft in een speech gewaarschuwd op de problemen die het internet en zijn rol op de maatschappij de komende dertig jaar met zich zal meebrengen. Hij wees daarbij ook op de impact van automatisering.

Stoppen met klagen

“In de volgende dertig jaar zal de wereld meer pijn dan geluk te zien krijgen”, zei Ma op de Chinese Entrepreneur Club. “Sociale conflicten in de volgende drie decennia zullen een impact hebben op alle soort industrieën en delen van de samenleving.” Hij voegde er aan toe dat hij vijftien jaar geleden al meermaals waarschuwde voor de drastische impact die internet en e-commerce zouden hebben, maar dat hij toen werd genegeerd, omdat hij nog geen bekende naam was.

 

Volgens Ma is het dan ook broodnodig voor bedrijven om te begrijpen hoe het internet en verschillende technologieën werken. Zo zei hij dat het gebruik van de cloud en artificiële intelligentie noodzakelijk is voor de zakenwereld en dat als leidende figuren die zaken niet begrijpen, dat ze dan jonge mensen in dienst moeten nemen die het hen kunnen uitleggen.

 

Hij vindt ook dat traditionele bedrijven moeten stoppen met klagen over de impact van het internet op de economie en wijst daarbij op de miljoenen jobs die rechtstreeks en onrechtstreeks worden gecreëerd door Alibaba.

 

Tot slot vindt de leider van Alibaba dat automatisering in de toekomst niet mag betekenen dat er een heleboel jobs verdwijnen. “Machines moeten enkel doen wat mensen niet kunnen”, aldus Ma. “Alleen zo kunnen we machines houden als werkpartners van mensen en niet als vervangers.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Opinie: Blockchain, de killer van de platformen

11/06/2018

Blockchain houdt bijzonder interessante mogelijkheden in voor retail. Het is echter niet alleen een hulpmiddel voor de retailer, het kan die ook gaan vervangen. Maakt blockchain banken en supermarkten overbodig?

“Wij zijn de poort naar China”  (Roland Palmer, Alibaba Benelux)

07/06/2018

De Chinese reus Alibaba komt naar Europa, maar brengt Europese merken ook naar Azië. Is China het beloofde land voor Benelux-ondernemers? “Nergens elders vind je een markt die zo hard groeit!”

Alibaba opent Belgisch magazijn in Luik

31/05/2018

Alibaba gaat vijf nieuwe magazijnen openen, waaronder een in Luik. Via het dochterbedrijf Cainiao wil de Chinese retailgroep zijn logistieke netwerk en technologie verder uitbreiden.

Intersport en Alibaba openen samen megawinkel in Peking

31/05/2018

Sportketen Intersport heeft samen met Alibaba’s merkenplatform Tmall een megawinkel geopend in Peking. De vestiging is 1.300 m² groot en uitgerust met allerlei technologische snufjes, zoals een slimme schoenenspiegel.

Alibaba investeert in logistiek, ook in Europa

30/05/2018

De Chinese retailreus Alibaba investeert 1,4 miljard dollar in postbedrijf ZTO en krijgt zo 10% van de Chinese pakjesleveraar in handen. Alibaba zou ook op zoek zijn naar een logistiek centrum in Duitsland, om de Europese markt te veroveren.