Jack Ma (Alibaba) waarschuwt voor zware impact internet

Jack Ma (Alibaba) waarschuwt voor zware impact internet
Shutterstock

Alibaba-CEO Jack Ma heeft in een speech gewaarschuwd op de problemen die het internet en zijn rol op de maatschappij de komende dertig jaar met zich zal meebrengen. Hij wees daarbij ook op de impact van automatisering.

Stoppen met klagen

“In de volgende dertig jaar zal de wereld meer pijn dan geluk te zien krijgen”, zei Ma op de Chinese Entrepreneur Club. “Sociale conflicten in de volgende drie decennia zullen een impact hebben op alle soort industrieën en delen van de samenleving.” Hij voegde er aan toe dat hij vijftien jaar geleden al meermaals waarschuwde voor de drastische impact die internet en e-commerce zouden hebben, maar dat hij toen werd genegeerd, omdat hij nog geen bekende naam was.

 

Volgens Ma is het dan ook broodnodig voor bedrijven om te begrijpen hoe het internet en verschillende technologieën werken. Zo zei hij dat het gebruik van de cloud en artificiële intelligentie noodzakelijk is voor de zakenwereld en dat als leidende figuren die zaken niet begrijpen, dat ze dan jonge mensen in dienst moeten nemen die het hen kunnen uitleggen.

 

Hij vindt ook dat traditionele bedrijven moeten stoppen met klagen over de impact van het internet op de economie en wijst daarbij op de miljoenen jobs die rechtstreeks en onrechtstreeks worden gecreëerd door Alibaba.

 

Tot slot vindt de leider van Alibaba dat automatisering in de toekomst niet mag betekenen dat er een heleboel jobs verdwijnen. “Machines moeten enkel doen wat mensen niet kunnen”, aldus Ma. “Alleen zo kunnen we machines houden als werkpartners van mensen en niet als vervangers.”