Lastenknip voor e-commerce gaat nog niet ver genoeg

"Lastenknip voor e-commerce gaat nog niet ver genoeg"

"Lastenknip voor e-commerce gaat nog niet ver genoeg"
Shutterstock

De regering-Michel kondigt een bijkomende lastenverlaging aan op nachtwerk om e-commerceactiviteiten in België te stimuleren. Handelsfederatie Comeos is tevreden, maar het is twijfelachtig of de maatregel ook grote spelers naar België zal brengen.

Lastenknip voor nachtwerk

De beslissing van moderetailer Zalando om een nieuw distributiecentrum niet op Belgische bodem te bouwen, blijft niet zonder gevolgen op de politieke bühne. De regering-Michel nam in haar begrotingsakkoord dit weekend een opvallende maatregel op: een gerichte lastenverlaging die nachtwerk goedkoper moet maken voor bedrijven in de online verkoopsector.

 

Concreet houdt de maatregel in dat bedrijven die met e-commerce bezig zijn, binnenkort een korting genieten op de loonkosten vanaf 20 uur 's avonds. Daarmee breidt de regering de korting uit die nu al van kracht was voor nachtwerk tussen middernacht en vijf uur 's ochtends. Toch schuilt er nog een addertje onder het gras: de lastenknip moet de steun krijgen van de Europese Commissie en dat zal geen evidentie zijn, schrijft De Tijd. Loonkostenverlagingen ziet Europa doorgaans als verboden staatssteun, wat een technische uitwerking van de maatregel bemoeilijkt.

 

Nog te beperkt

Handelsfederatie Comeos is alvast opgezet met de maatregel. "Uit onderzoek blijkt dat 40% van de Belgische consumenten hun online bestellingen ‘s avonds na de werkuren plaatsen," reageert Comeos-ceo Dominique Michel. "Deze nieuwe maatregel maakt het voor de Belgische handelaars makkelijker om tegemoet te komen aan de noden van de klant."

 

Of de maatregel ook effectief bedrijven zal aanzetten om "hun e-commerceactiviteiten hier in ons land volop te ontwikkelen", zoals de regering-Michel verwacht, is evenwel maar zeer de vraag. Grote spelers als Zalando en Bol.com, die vooral in Nederland en Duitsland distributiecentra optrekken, zullen wellicht niet ingaan op de incentive die nu gegeven wordt. "Daarvoor gaat de maatregel niet ver genoeg," stelt Dominique Michel: "In onze buurlanden liggen de loonkosten meer dan 10% lager, is er meer flexibiliteit."

 

Maar de grootste caveat ligt in de toepassing van de maatregel zelf. Het is allesbehalve zeker dat grote buitenlandse spelers ook echt in aanmerking komen voor de hervorming, die zich vooral richt op bedrijven met een multichannel-aanpak: bedrijven als IKEA of Vanden Borre met zowel fysieke winkels als een webshop. Spelers die alles online en vanuit grote distributiecentra organiseren, vallen voor België nog onder de regels van de logistieke sector. Die regelgeving hervormen blijft voorlopig te duur, zo meent de regering-Michel, die met de voorgestelde maatregel wel hoopt op jobcreatie en dus een budgetneutrale interventie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Winst Zalando totaal weggeveegd

08/05/2018

De Duitse e-tailer Zalando zag in het eerste kwartaal van 2018 zijn winst als sneeuw voor de zon verdwijnen: 5,1 miljoen euro nettowinst ging over in 15 miljoen verlies. De omzet steeg wel met 22% dankzij forse investeringen.

Niet Amazon, maar Walmart neemt Indiase marktleider over

07/05/2018

Ondanks een verleidelijk aanzoek van Amazon gaat de Indiase e-tailer Flipkart toch over in handen van Walmart en - opvallend - Google-eigenaar Alphabet. Voor 15 miljard dollar krijgen de Amerikanen zowat 75% van de aandelen in Flipkart in handen.

Groei Alibaba boven verwachting

07/05/2018

De Chinese retailgroep Alibaba heeft beter dan verwachte kwartaalcijfers gepubliceerd. De omzet gaat door het dak, maar de winstcijfers staan wat onder druk als gevolg van hogere investeringen.

Amazon verpulvert verwachtingen dankzij Prime en cloud

27/04/2018

Amazon-baas Jeff Bezos heeft weer een goede reden om een grote fles champagne te kraken: zijn bedrijf zag zijn omzet met 43% stijgen tot 51 miljard dollar (42 miljard euro). De nettowinst verdubbelde zelfs naar 1,63 miljard dollar.

"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"

26/04/2018

Een onderzoek van De Standaard tussen honderd populaire elektrotoestellen wijst Amazon duidelijk aan als de goedkoopste. Klanten die een goede service willen, zijn echter beter af bij Coolblue en Media Markt.

American Apparel maakt comeback met webshop

26/04/2018

De Amerikaanse modeketen American Apparel heeft deze week haar internationale webshop opnieuw geopend. Daar kunnen de Nederlandse en Belgische fans van het merk opnieuw terecht, nadat de groep vorig jaar zijn fysieke winkels sloot.