Maaltijdbezorgers en verkopers vliegtickets verlagen kosten bij online aankoop

Maaltijdbezorgers en verkopers vliegtickets verlagen kosten bij online aankoop

Verschillende grote maaltijdbezorgers en verkopers van vliegtickets hebben na aandringen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten om de extra kosten, die moeten worden betaald bij aankopen, te verlagen.

"Verkapte betaling voor diensten"

Zo stelt ACM dat verschillende maaltijdbezorgers tot 10 procent extra aanrekenden bij het betalen met iDeal of kredietkaart. ACM heeft die bedrijven aangesproken en onder andere Thuisbezorgd.nl en Just Eat hebben de kosten voor een betaling verlaagd.


Ook bij aanbieders van vliegtickets heeft het ACM een beleidswijziging verkregen. Zij zullen voortaan de werkelijke kosten van de transactie aanrekenen. Daardoor zal de consument in de meeste gevallen minder moeten betalen dan nu gebruikelijk was.


"De consument moet erop kunnen vertrouwen dat de ondernemer alleen de werkelijke kosten als transactiekosten in rekening brengt. De ondernemer mag deze kosten niet inzetten als verkapte betaling voor zijn diensten", zegt Anita Vegter, bestuurslid bij ACM.


Sinds juni 2014 geldt in Europa al de regel dat bedrijven enkel de werkelijke kost van een transactie mogen doorrekenen aan de consument. ACM gaat er nu op toezien dat die regel wordt nageleefd door de bedrijven.

Tags: