Marktplaats schendt eigen privacyvoorwaarden

Marktplaats schendt eigen privacyvoorwaarden

Marktplaats schendt de eigen privacyvoorwaarden door persoongegevens van anderen te verstrekken wanneer gebruikers hun geschiedenis opvragen. Het gaat om telefoonnummers, woonplaatsen, IP- en mailadressen.

Privacygevoelige gegevens

Dat schrijft de Correspondent. Journalist Douwe Schmidt vroeg het bedrijf om inzage van de gegevens die het bedrijf van hem bewaart op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

 

In de informatie die hij ontving, stonden gegevens van personen met wie hij contact had gehad, ook in de gevallen waarin hij slechts een bod had uitgebracht op de advertentie. Volgens de nieuwswebsite heeft Marktplaats minstens twee keer eerder informatie over gebruikers meegestuurd naar mensen die hun geschiedenis opvroegen. In het privacybeleid van Marktplaats staat dat alleen gegevens aan derden worden verstrekt met uitdrukkelijke toestemming.

 

In 2012 beloofde het bedrijf om het beleid aan te scherpen zodat dergelijke overtredingen niet meer gebeuren. Een woordvoerder van Marktplaats laat aan NRC weten de gang van zaken "heel vervelend" te vinden. "Helaas is er beide keren een menselijke fout gemaakt. Dit mag gewoon niet gebeuren. Voortaan laten we een onafhankelijke expert de uittreksels controleren."

 

Uit een eerder inzageverzoek blijkt ook dat Marktplaats de gegevens langer dan acht jaar bewaart. De woordvoerder ontkent dit en laat weten dat dit gebeurt "in overeenstemming met de wet".

Tags: