Meer mensen via internet opgelicht in 2013 | RetailDetail

Meer mensen via internet opgelicht in 2013

Meer mensen via internet opgelicht in 2013

Meer mensen hebben in 2013 aangegeven dat ze via internet zijn opgelicht. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Wel zagen minder mensen hun bankpas gekopieerd worden via skimming.

Vooral koopfraude

3,3 procent van de Nederlanders ouder dan 15 jaar zei in 2013 wel eens opgelicht te zijn geweest bij aankopen of verkopen via internet. Dat komt neer op ongeveer 450.000 personen. Meestal ging het daarbij om bestelde en betaalde producten die nooit geleverd werden: het aantal op die manier bedotte consumenten steeg van 2,7 procent in 2012 naar 3,1 procent in 2013.

 

De stijging van het aantal gevallen van koopfraude komt waarschijnlijk voort uit de groei van het aantal gekochte producten via internet. De overige 0,2 procent kwam voort uit verkoopfraude, waarbij consumenten die een dienst of een product leverden nooit betaald werden.

 

Skimming gedaald

Bovenop de 3,3 procent dat zegt opgelicht te zijn geweest, zegt ook nog eens 1,3 procent van de Nederlanders dat ze slachtoffer zijn geweest van identiteitsfraude via elektronische betaalsystemen of via het internet. Dat is iets minder dan de 1,5 procent uit 2012 en was vooral te danken aan de daling van skimming, waarbij de bankpas wordt gekopieerd bij een betaalautomaat.

 

Het aantal slachtoffers van skimming daalde immers van 1,1 procent naar 0,8 procent in 2013. Dat was dan weer te danken aan maatregelen die werden getroffen door de banken, zoals het vervangen van de magneetstrip door een chip.

 

Wel werd slechts bij ongeveer 20 procent van de gevallen van koop- of verkoopfraude aangifte gedaan bij de politie. Bij identiteitsfraude lag dat nog lager met 13 procent. Daar werd wel vrijwel altijd melding gemaakt bij de bank of financiële instelling.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.