Minister Asscher ontevreden over UberEats | RetailDetail

Minister Asscher ontevreden over UberEats

Minister Asscher ontevreden over UberEats

Minister Asscher van Werkgelegenheid is ontevreden over de manier waarop UberEats zijn koeriers behandelt. Die krijgen te horen dat ze een loon van 12 euro per uur krijgen, maar een aantal addertjes onder het gras worden daarbij verzwegen.

Asociaal

Uber schrijft de koeriers immers in als zelfstandig ondernemer, maar brengt hen daar niet of amper van op de hoogte. Daardoor moeten die koeriers, veelal jongeren die de job als bijbaantje nemen, later nog heel wat geld aan de belastingen afstaan. Als ze belastingvrij willen werken, mogen ze maximaal 188 euro per maand verdienen.

 

"Het is moreel gezien natuurlijk niet goed om een kind, iemand van zestien die nog niet mag stemmen, zonder voorlichting de risico's van jouw miljardenbedrijf te laten overnemen. Als je dit ziet dan voel je dat dit niet deugt", zegt Asscher daarover tegen RTL Z. Hij is ook niet te spreken over het feit dat de jongeren vanwege hun status aansprakelijk zijn voor de ongelukken die ze tijdens het bezorgen krijgen of veroorzaken. Asscher noemt de praktijken ‘heel asociaal’.

 

Weinig informatie

Jongeren die als koerier aan de slag willen, kunnen zich inschrijven via de app, nadat ze een korte introductievideo te zien krijgen. Daarin wordt wel gezegd dat ze als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan en dat ze desnoods een bevoegde belastingadviseur moeten raadplegen als ze meer informatie willen, maar daar stopt de informatie.

 

"Die jongens van zestien zijn natuurlijk helemaal geen ondernemers", zegt Pieter van den Brink, arbeidsjurist bij Blix Advocaten. "En dat weet Uber natuurlijk ook wel." UberEats heeft de minimumleeftijd ondertussen wel al opgetrokken naar 18 jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.

Producten vaak goedkoper op Amazon dan bij Nederlandse concurrenten

03/04/2018

Producten die zowel in Nederlandse webshops als op Amazon.de te koop zijn, zijn in ongeveer de helft van de gevallen goedkoper bij Amazon. Niet alleen is er de concurrentie van Amazon.de, er gaan ook geruchten dat Amazon.nl en Amazon.be actiever worden.

Coolblue bezorgt wél echt met de fiets

03/04/2018

Coolblue start een eigen bezorgservice per fiets: met CoolblueFietst gaat de elektroretailer pakketjes voor het eerst zelf per fiets leveren. Hoewel de retailer het eerst als een aprilgrap verpakte, is het uiteindelijk toch echt waar.

Trump richt pijlen op Amazon

03/04/2018

President Donald Trump heeft in Amazon blijkbaar een nieuwe vijand gevonden. Volgens hem profiteert de retailgigant van de U.S. Postal Service, het Amerikaanse postbedrijf, en daar wil hij nu paal en perk aan stellen met de nodige maatregelen.

Amazon heer en meester op Franse e-commercemarkt

29/03/2018

Met een omzet van 5,6 miljard euro en een marktaandeel van net geen 19% is Amazon de onbetwiste leider op de Franse e-commercemarkt. Die markt was in 2017 goed voor 30 miljard euro, zo becijferde Kantar Worldpanel.