Minister Asscher ontevreden over UberEats | RetailDetail

Minister Asscher ontevreden over UberEats

Minister Asscher ontevreden over UberEats

Minister Asscher van Werkgelegenheid is ontevreden over de manier waarop UberEats zijn koeriers behandelt. Die krijgen te horen dat ze een loon van 12 euro per uur krijgen, maar een aantal addertjes onder het gras worden daarbij verzwegen.

Asociaal

Uber schrijft de koeriers immers in als zelfstandig ondernemer, maar brengt hen daar niet of amper van op de hoogte. Daardoor moeten die koeriers, veelal jongeren die de job als bijbaantje nemen, later nog heel wat geld aan de belastingen afstaan. Als ze belastingvrij willen werken, mogen ze maximaal 188 euro per maand verdienen.

 

"Het is moreel gezien natuurlijk niet goed om een kind, iemand van zestien die nog niet mag stemmen, zonder voorlichting de risico's van jouw miljardenbedrijf te laten overnemen. Als je dit ziet dan voel je dat dit niet deugt", zegt Asscher daarover tegen RTL Z. Hij is ook niet te spreken over het feit dat de jongeren vanwege hun status aansprakelijk zijn voor de ongelukken die ze tijdens het bezorgen krijgen of veroorzaken. Asscher noemt de praktijken ‘heel asociaal’.

 

Weinig informatie

Jongeren die als koerier aan de slag willen, kunnen zich inschrijven via de app, nadat ze een korte introductievideo te zien krijgen. Daarin wordt wel gezegd dat ze als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan en dat ze desnoods een bevoegde belastingadviseur moeten raadplegen als ze meer informatie willen, maar daar stopt de informatie.

 

"Die jongens van zestien zijn natuurlijk helemaal geen ondernemers", zegt Pieter van den Brink, arbeidsjurist bij Blix Advocaten. "En dat weet Uber natuurlijk ook wel." UberEats heeft de minimumleeftijd ondertussen wel al opgetrokken naar 18 jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.